Privreda

Naredne godine potpuna zaštita od buke i vibracija

Naredne godine potpuna zaštita od buke i vibracija
Naredne godine potpuna zaštita od buke i vibracija

BANJALUKA - Buka i vibracije predstavljaju veliki faktor rizika za radnike, a donošenjem dva pravilnika u ovoj oblasti tokom naredne godine, u Republici Srpskoj trebalo bi da se obezbijedi potpuna zaštita, rečeno je na seminaru u Banjaluci o zaštiti radnika od buke i vibracija.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Mira Vasić rekla je da je ovaj problem djelimično riješen ostalim podzakonskim aktima, ali da bi naredne godine trebalo da budu propisane minimalne preventivne mjere koje poslodavci moraju da preduzmu da bi radnici bili bezbjedni.

"To je naročito izraženo u nekim opasnijim djelatnostima u industriji i građevinarstvu, ali će donošenjem Pravilnika o zaštiti od buke i Pravilnika o zaštiti od vibracije biti obezbijeđena potpuna zaštita", navela je Vasićeva.

Ona je dodala da na seminaru učestvuju i socijalni partneri i predstavnici kuća koje se bave zaštitom na radu, kako bi putem socijalnog dijaloga obezbijedili što veći stepen zaštite.

"Sa nama su danas eminentni stručnjaci iz zemalja EU koje su u ovoj oblasti ostvarile veliki napredak, kako bi nam prenijeli svoje iskustvo i da bismo ta dostignuća lakše ugradili u naša podzakonska akta", rekla je Vasićeva.

Ona je iznijela podatak da je u Republici Srpskoj u prethodnoj godini zabilježeno 1.028 povreda na radu, od čega 13 sa smrtnim ishodom, ali da se od 2008. godine ipak bilježe značajni pomaci u oblasti zaštite na radu, jer se polako budi svijest poslodavaca i radnika.

"U tom pravcu, apelujemo da poslodavci prate sva dostignuća i bezbjeđuju sredstva za zaštitu na radu, jer će samo tako imati zdravog radnika, ali i na radnike da ta sredstva koriste", rekla je Vasićeva.

Etbin Tratnik iz Ministarstva rada, porodice, socijalnog staranja i jednakih mogućnosti Slovenije kaže da se u oblasti zaštite od buke i vibracija u EU primjenjuju dvije direktive, dok je u Republici Srpskoj još na snazi pravilnik iz 1992. godine, koji je već zastario.

"Kada je riječ o zaštiti od buke i kod nas postoje problemi, s obzirom da medicinu rada plaća poslodavac, zbog čega nema prijavljivanja profesionalnih bolesti uzrokovanih bukom i vibracijama", rekao je Tratnik.

On je stanje zaštite na radu u Sloveniji ocijenio dobrim, navodeći da se broj povreda na radu polako smanjuje, što znači da je doprinos Zakona o zaštiti na radu i svih pravilnika pozitivan. 

Seminar organizuje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske u saradnji sa Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije /TAIEX/, povodom Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu koji se obilježava 28. aprila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije