Privreda

Nastavak radova na "Južnom toku"

Nastavak radova na "Južnom toku"
Nastavak radova na "Južnom toku"

MOSKVA - Bugarske kompanije nastaviće svoj rad na gasovodu "Južni tok" ispunjavajući sve ugovorene obaveze, iako je Rusija prošle godine suspendovala ovaj projekat, rekao je bugarski ambasador u Rusiji Bojko Kocev.

Kocev je u intervjuu agenciji TASS rekao da Sofija pažljivo prati izjave javnih ličnosti u Rusiji i dodao da Bugarska ima obaveze predviđene ugovorom koje nisu otkazane.

Gasovod "Južni tok", globalni infrastrukturni projekat "Gasproma", kapaciteta 63 milijardi kubnih metara, trebalo da je pređe Crno more u pravcu južne i centralne Evrope.

Nadzemni dio gasovoda "Južni tok" trebalo je da pređe preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovenije i Austrije, sa gasnom stanicom u mjestu Tarvizio, u Italiji.

Kraci gasovoda trebalo da je prođu i kroz Hrvatsku i Republiku Srpsku, a početak isporuke gasa, u vrijednosti od 16 milijardi evra, bio je planiran za kraj 2015. godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je 1. decembra prošle godine da se obustavlja projekat gradnje gasovoda "Južni tok" zbog nekonstruktivnog pristupa EU, uključujući odluku Bugarske da suspenduje gradnju dionice na svojoj teritoriji, podsjeća TASS. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije