Privreda

Nastavljen samit u Beogradu

Nastavljen samit u Beogradu
Nastavljen samit u Beogradu

BEOGRAD - Treći samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope nastavljen je danas u Beogradu sastankom premijera Srbije, Kine, Mađarske i Makedonije.

 Premijeri Aleksandar Vučić, Li Kećijang, Viktor Orban i Nikola Gruevski razgovaraju o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, a zatim bi trebalo da uslijedi potpisivanje sporazuma o realizaciji tog projekta.

Drugog dana samita biće održan niz bilateralnih i multilateralnih susreta domaćina i gostiju.

Vučić će u Palati Srbija imati bilateralni sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, a potom i odvojene bilateralne sastanke sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Kineski premijer Li Kećijang će nastaviti odvojene bilateralne susrete u Hotelu "Hajat", a u popodnevnim časovima će započeti i zvaničnu bilateralnu posjetu Beogradu.

Kećijangu će biti priređen svečani doček u Palati Srbija gdje će ga pozdraviti premijer Srbije Aleksandar Vučić, a potom će biti održan bilateralni sastanak.

Kako je najavljeno, poslije sastanka biće organizovano potpisivanje bilateralnih sporazuma. 

Premijer Kine Li Kećijang istakao je juče na kraju prvog dana Samita da je Kina spremna da poveća investicije u zemlje Centralne i istočne Evrope i napomenuo da je saradnja Kine sa ovim zemljama dio saradnje Pekinga sa Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije