Privreda

Nelegalan štrajk grčkih električara

Nelegalan štrajk grčkih električara
Nelegalan štrajk grčkih električara

ATINA - Sud u Grčkoj donio je odluku da je nelegan štrajk radnika Elektrodistribucije zbog kojeg su izazvani brojni prekidi električne energije širom te zemlje.

Uz podršku opozicionih stranaka lijevog centra, radnici su protestovali zbog planova Vlade da proda dio najvećeg grčkog proizvođača struje "Javne elektrodistribucije /PPC/ iz bojazni da će to dovesti do većih računa za utrošenu energiju i otpuštanja.

Radnici su pokrenuli niz dvodnevnih štrajkova dok su poslanici vodili diskusiju o nacrtu zakona kojim je omogućena prodaja 30 odsto PPC-a tokom 2015. godine.

Odluka suda, koja otvara put Vladi da radnicima narede da se vrate na radna mjesta, uslijedila je nakon tužbe koju je podnijelo rukovodstvo PPC protiv zaposlenih.

Privatizacija PPC dio je napora Grčke da liberalizuje energetsko tržište u sklopu uslova, koje su Atini iznijeli EU i Međunarodni monetarni fond, za dobijanje finansijske pomoći i oslobađanje naredne tranše.

Atina ne želi da ima većih problema sa električnom energijom tokom ljetne sezone, pošto očekuje značajan profit od turizma.

Ministar za turizam Olga Kefalogijani istakla je da bi štrajk mogao da naruši imidž Grčke koja je tek počela da se oporavlja od višegodišnje političke nestabilnosti i protesta izazvanih finansijskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije