Privreda

Neočekivano: Gasprom pada na najniži nivo

Neočekivano: Gasprom pada na najniži nivo
Neočekivano: Gasprom pada na najniži nivo

Proizvodnja gasa Gasproma ove godine će pasti na najniži nivo u istoriji kompanije, na 414 milijardi kubnih metara sa 444 milijarde proizvedene 2014. godine.

Prvobitni plan proizvodnje za 2015. godinu Gasproma bio je 485 milijardi kubnih metara. Poslednja ocjena proizvodnje kompanije za ovu godinu (od 19. maja) predviđala je 450 milijardi kubika, navedeno je u junskom monitoringu Ministarstva za ekonomski razvoj.

U uslovima pada proizvodnje, Gasprom je korigovao svoje rezultate. Kako je agenciji Interfaks rekao izvor upoznat sa podacima kompanije, u prvom polugodištu proizvodnja gasa je pala za 30,13 milijardi kubnih metara, na 205,21 milijardi kubika.

Na taj način, ocjena Ministarstva za ekonomski razvoj zasnovana je na pretpostavci da u drugom polugodištu proizvodnja gasa Gasproma neće više padati.

Ukupna proizvodnja gasa u Rusiji ove godine će dostići 626 milijardi kubnih metara, nakon 640,2 milijarde 2014. godine. To znači da će proizvodnja nezavisnih proizvođača porasti sa 196,2 milijarde, na 212 milijardi kubnih metara, to jest, nezavisni proizvođači će prvi put proizvesti više od 50 odsto proizvodnje Gasproma, ukazuje Interfaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije