Privreda

Neophodan partnerski odnos između banke i klijenta

Neophodan partnerski odnos između banke i klijenta
Neophodan partnerski odnos između banke i klijenta

SARAJEVO - Stalni odbor za finansijsku stabilnost Centralne banke BiH razmatrao je danas na telefonskoj sjednici ponudu koju je dostavila Hipo Alpe Adria banka u vezi sa rješavanjem problema otplate kredita u švajcarskim francima, te preporučio da je neophodan nastavak partnerskog odnosa i stalne komunikacije između klijenta i banke.

Iz Centralne banke BiH je saopšteno da je Stalnom odboru za finansijsku stabilnost danas dostavljeno zajedničko izjašnjenje Hipo Alpe Adria banke iz Mostara i Banjaluke prema preporuci Stalnog odbora od 27. januara, a koja se odnosila na pitanje rješavanja problema otplate kredita u švajcarskim francima.

"Imajući u vidu da je riječ o obligacionim odnosima koji proističu iz ugovora između banke i klijenta, te da Stalni odbor za finansijsku stabilnost ne može postavljati pravne zahtjeve za bilo koju stranu u ugovornom odnosu banke i klijenta, preporučuje se nastavak stalne komunikacije na relaciji banka - klijent do iznalaženja prihvatljivog rješenja za ugovorne strane", navodi se u saopštenju.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost ocjenjuje da je neophodan partnerski odnos između banke i klijenta i da je hitno iznalaženje rješenja u interesu kako klijenata, radi ograničenja dodatnih troškova, tako i banaka zbog reputacionog rizika, rasta nekvalitetnih kredita, zahtjeva za dodatnim rezervacijama i direktnog uticaja na finansijski rezultat.

U saopštenju se dodaje da Stalni odbor za finansijsku stabilnost očekuje da u roku od dva mjeseca dobije informaciju od Hipo Alpe Adria banke o broju primljenih i pozitivno riješenih zahtjeva za realizaciju rješenja u otplati klijenata korisnika kredita u švajcarskim francima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije