Privreda

Neophodne ekonomske reforme za razvoj BiH

Neophodne ekonomske reforme za razvoj BiH
Neophodne ekonomske reforme za razvoj BiH

BANJALUKA - Bh. privreda je u veoma lošoj situaciji, počevši od domaćih pa do stranih investicija, sve je manje interesa za ulaganje u BiH, iako imamo mnogo potencijala, te su stoga neophodne ekonomske reforme za njen razvoj.

Poručeno je to, između ostalog, sa skupa pod nazivom "Biznis Day 2014", koji je danas u Banjaluci organizovao Biznis klub Banjaluka uz podršku Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore RS.

Bojana Škrobić-Omerović, izvršni direktor Savjeta stranih investicija BiH, rekla je da je na ovom skupu zaključeno i da vlade na svim nivoima u BiH ne obraćaju toliko pažnju na probleme privrednika, ističući da je administracija prevelika, te otvara velika vrata korupciji.

"Iz tog razloga dobijamo sliku zemlje koja je pravni i politički nesigurna i kao takva nije nikome interesantna za ulaganja. Veliki je broj nezaposlenih, mala stopa privrednog rasta i sve to utiče da BiH u posljednjim izvještajima veoma nisko kotira", rekla je ona.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da je za poslovnu zajednicu u RS, između ostalog, veoma bitan novi zakon o radu, te je pozvao Savez sindikata RS, kao trećeg partnera, da sjednu za sto i dogovore se u vezi s tim, jer su poslodavci spremni za razgovore.

Ljubo Jurčić, profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, rekao je da je zajednički problem i za RS i za susjedne zemlje neuspješno sprovedena tranzicija, lutanje naših vlada kako voditi zemlju, privredu i društvo dalje, te očekivanje od spoljnih elemenata da će nas spasiti.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, kazao je da su na skupu nastojali ukazati na potrebu značajnih reformi u smislu stvaranja povoljnijeg i kvalitetnijeg ambijenta za privređivanje, što prvenstveno treba da se odrazi na povećanje konkurentnosti domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije