Privreda

Nepotreban poseban revizorski izvještaj

Nepotreban poseban revizorski izvještaj
Nepotreban poseban revizorski izvještaj

BRČKO - Poseban revizorski izvještaj o isplatama podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji u Brčko distriktu za period od 2006. do 2013. godine urađen je na pogrešnim zakonskim pretpostavkama i za tu aktivnost nije bilo nikakvog razloga, ocijenjeno je na vanrednoj sjednici brčanske Vlade.

Podsjećajući da je lokalna Kancelarija za reviziju finansijskog poslovanja organa javne uprave i vladinih institucija tokom cijelog tog perioda vršila redovne godišnje revizije Odjeljenja za poljoprivredu, uključujući i isplatu podsticajnih sredstava, gradonačelnik Brčkog Anto Domić je istakao da ni u jednom slučaju u njima nije bilo ukazano da u toj oblasti ima nepravilnosti.

"Kontrola kvaliteta rada Kancelarije za reviziju finansijskog poslovanja javnih institucija pokazaće da li je poseban izvještaj o reviziji isplate podsticaja u poljoprivredi, koji je Kancelarija u prethodnom sazivu, samoinicijativno uradila, bio tendenciozan", rekao je Domić novinarima nakon sjednice.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu u Vladi distrikta DŽevdet Šahović izjavio je ranije da "sve ukazuje na sumnju da je ovaj posebni revizorski izvještaj "naručen".

"Izvještaj je tendenciozan, usmjeren protiv mene lično i protiv Vlade distrikta koju žele da ruše, jer sam glasno i javno rekao da ne bi trebalo da ključne pozicije u Brčkom imaju i važne funkcije obavljaju ljudi 'sa strane' koji ne žele distriktu ništa dobro", rekao je Šahović, ne precizirajući ko je izvještaj naručio.

Mandati glavnog revizora Kancelarije za reviziju finansijskog poslovanja DŽevide Hodžić i njenih zamjenika Bože Zimonjića i Tome Vozetića istekli su 1. septembra ove godine, a Kancelarija je prije tog isteka samoinicijativno pokrenula posebnu revizuju isplata za podsticaje u poljopirvrednoj proizvodnji za sedmogodišnji period.

Vlada se o ovom izvještaju Kancelarije za reviziju izjasnila na zahtjev šefova poslaničkih klubova skupštinske većine, koji smatraju da posebnu reviziju u nekoj javnoj instituciji jedino može naložiti Skupština Brčko distrikta. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije