Privreda

Nepovoljni uslovi za poljoprivredne radove na otvorenom

Nepovoljni uslovi za poljoprivredne radove na otvorenom
Nepovoljni uslovi za poljoprivredne radove na otvorenom

BANJALUKA - Agrometeorološki uslovi u Republici Srpskoj do kraja januara neće biti povoljni za izvođenje poljoprivrednih radova na otvorenom, navodi se u sedmičnom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Agrometeorolozi podsjećaju da na parcelama sa ozimim usjevima gdje se zadržava voda suvišnu vodu treba odvesti pravljenjem brazda ili jaraka.

Na tlu gdje se pojavila ledena pokorica, treba je razbijati.

Prema savjetima stručnjaka, u narednom periodu potrebno je pripremiti sve za sjetvu rasada paprike, ranog kupusa i ostalih kupusnjača u zaštićenom prostoru, dok se krtole krompira naklijavaju za ranu proizvodnju.

Meteorolozi do četvrtka prognoziraju u većini predjela Republike Srpske umjereno do potpuno oblačno vrijeme sa slabim snijegom, u Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost.

U četvrtak pred kraj dana očekuje se povećanje oblačnosti uz kišu koja će biti jačeg intenziteta u Hercegovini, u petak oblačno sa kišom koja će u drugom dijelu dana preći u susnježicu i snijeg.

U dane vikenda predviđa se snijeg, na planinama jačeg inetenziteta.

Jutarnja temperatura vazduha u ovom periodu imaće vrijednosti od -12 do minus jedan, na jugu oko dva, a maksimalna dnevna od minus jedan do šest, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije