Privreda

Nezadovoljstvo zbog neusvajanja odluke

SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH, u ime privrednika u BiH, izražava nezadovoljstvo zbog toga što Savjet ministara nije usvojio odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe koja je imala izuzetno pozitivan efekat za domaće proizvođače i izvoznike.

Spoljnotrgovinska komora BiH očekuje da Savjet ministara BiH preispita svoj stav i da do 31. decembra usvoji odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe, s ciljem njenog kontinuiranog primjenjivanja i ukupnog poboljšanja poslovanja kompanija u BiH.

Odluka, koja važi do 31. decembra, imala je izuzetno pozitivan efekat za domaće proizvođače i izvoznike kojima je znatno umanjila troškove i omogućila povećanje obima proizvodnje, ulaganja, zaposlenosti i izvoza, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH. 

Zahvaljujući njenoj primjeni, pokrenut je uzlazni trend ukupnog poboljšanja poslovanja u privrednim subjektima koji u proizvodnji koriste repromaterijale na čiji se uvoz odnosi, te najavljena nova ulaganja i zapošljavanja, a u toku su i pregovori sa inostranim partnerima o ulasku na nova tržišta i povećanju plasmana na postojećim.

U saopštenju se navodi da su kompanije iz BiH koje su koristile povlastice iz Odluke već u planove za naredni period predvidjele pogodnosti iz Odluke i na bazi njih zaključile ugovore. Neusvajanje odluke dovodi ih u situaciju da otkažu ugovore ili da posluju sa gubitkom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije