Privreda

Nezaposleni protestvuju ispred Parlamenta Federacije BiH

Nezaposleni protestvuju ispred Parlamenta Federacije BiH
Nezaposleni protestvuju ispred Parlamenta Federacije BiH

SARAJEVO - Udruženje nezaposlenih u BiH organizovalo je danas ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ mirne proteste, zahtijevajući poboljšanje ekonomije u ovom entitetu i ukidanje kantona.

U zgradi Parlamenta FBiH danas se održava sjednica Predstavničkog doma federalnog Parlamenta  o ustavnim reformama u Federaciji.

"Ovdje smo zato što prvi put u parlamentarnu proceduru ulazi izmjena Ustava FBiH. Političari kažu da ne mogu razviti ekonomiju i povećati broj radnih mjesta zato što su loše ustavne promjene, ali sada je prilika da se to promijeni", rekao je novinarima koordinator Udruženja nezaposlenih Hasan Sejdić.

On je rekao da nezaposleni zahtijevaju pokretanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta. "Tražimo jasan plan razvoja, te ukidanje kantona i skupe administracije", naglasio je Sejdić.

Jedan od zahtjeva nezaposlenih je i da lica u stanju socijalne potrebe dobiju novčanu naknadu sa biroa. "Ima ljudi koji su po 10 godina na birou, a ne mogu ostvariti socijalnu naknadu zbog strogih kriterujuma", istakao je Sejdić i najavio da demonstranti neće otići dok im se ne obrati neko od predstavnika Parlamenta.

Udruženja nezaposlenih u BiH pripremilo je jasne, opravdane i provodljive zahtjeve za najodgovornije vladajuće političke stranke i njihove predstavnike.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u februaru je bilo 556.868 nezaposlenih, a od ovog broja njih 394.350 živi na području Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije