Privreda

Nezaposlenost u BiH pada od 2014. godine

Nezaposlenost u BiH pada od 2014. godine
Nezaposlenost u BiH pada od 2014. godine

BANJALUKA - Tržište rada BiH će naredne godine imati isti nivo nezaposlenosti kao i ove, ali bi u 2013. konačno mogao porasti broj zaposlenih, navodi se u posljednjem dokumentu perspektiva Direkcije za ekonomsko planiranje BiH za period 2012 - 2015. godine.

Iako se u projekciji DEP-a kaže da, zbog usporenog oporavaka BiH i svjetske ekonomije, sljedeće godine tržište rada u BiH ne može očekivati pozitivne promjene, već stagnaciju, očekuje se da bi jačanje investicionih ulaganja, izvoza i bolja poslovna klima trebalo dobro da utiču na zapošljavanje i rast plata od 2014. do 2015. godine.

Prognoza DEP-a kaže da će se ukupan broj zaposlenih u BiH 2014. godine uvećati za 1,8 odsto, odnosno 2,9 odsto 2015. godine.

Rast broja zaposlenih i veći obim posla bi zasigurno pratio i brži rast plata, tako da se očekuje da bi prosječna neto plata mogla biti veća za 3,1 odsto u 2014. i 3,7 odsto u 2015. godini, navodi se u ovoj analizi.

Duljko Hasić, ekonomski stručnjak Spoljnotrgovinske komore BiH, rekao je da će zbog zastoja u ekonomskim i strukturalnim reformama naredna godina za tržište rada u BiH sasvim sigurno biti veoma teška.

"Nije stvorena pretpostavka da u 2013. godini dođe do promjena na tržištu rada, tako da će se velikim uspjehom smatrati ukoliko vlasti u narednoj godini stvore situaciju u kojoj ne bi došlo do novih talasa otpuštanja radnika", rekao je Hasić.

On je dodao da tračak nade za zaustavljanje trenda rasta broja nezaposlenih u narednoj godini donosi perspektiva smirivanja političke situacije, što je od velike važnosti za stabilizovanje poslovne klime i privlačenje stranih investicija.

"Da bi se u BiH moglo početi govoriti o stvaranju pretpostavki za rast zapošljavanja, vlasti se moraju ozbiljno uhvatiti u koštac sa sivom ekonomijom koja samo na godišnjem nivou BDP BiH košta šest milijardi KM", rekao je Hasić.

On je dodao da jedan od ključnih ciljeva vlasti u BiH mora postati sistemsko rješavanje problema korupcije, jer je ona karcinom zdrave ekonomije koji koči mogućnost novog zapošljavanja.

"BiH je sada dosegla ktitičnu tačku od 550.00 nezaposlenih, što je veliko opterećenje za građane i privredu. Poslovni ambijent se mora popraviti u svim pretpostavkama, jer se u trenutnim poslovnim opterećenjima za privredu svako ko zapošljava radnika može smatrati herojem", dodao je Hasić.

Nezaposlenost 2012. dosegla 28 odsto

U analizi Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) upozorili su da stanje na tržištu rada BiH nije ohrabrujuće, te najavili da će uz skroman rast zaposlenih lica u javnom sektoru do kraja 2012. godine broj zaposlenih biti smanjen do 0,8 odsto.

Stopa nezaposlenosti je 2012. godine uvećana i iznosi 28 odsto. I dalje najveći "teret" lošeg poslovanja u privatnom sektoru nose zaposleni u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu, gdje se broj zaposlenih konstantno smanjuje.

U DEP-u su naveli da bi nominalni rast prosječne neto plate u 2012. godini mogao biti oko 1,5 odsto, dok njen realni neće postojati zbog inflacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije