Privreda

Niko neće da kupi propale gigante

Niko neće da kupi propale gigante
Niko neće da kupi propale gigante

SARAJEVO - Veliki broj radnika u FBiH godinama čeka da uspiju prodaje imovine ili kapitala firme kako bi im konačno tim sredstvima bio uvezan staž i mnogi od njih otišli u zarađenu penziju, ali ocjene ekonomista su da će teško u skorijoj budućnosti biti kupaca, a time i da će radnici naplatiti svoja potraživanja.

Samo neki od takvih primjera su radnici firmi koje su otišle u stečaj ili se čeka privatizacija jednog njihovog dijela poput "Bosnagrafa", "Energoinvest TAT-a", Geodetskog zavoda BiH, "Šipad Vranice", KTK Visoko. Pojedine među njima su nedavno objavile četvrtu i petu prodaju nakon niza neuspjeha.

Igor Gavran, ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, naglasio je da je teško očekivati da bude uspješnih prodaja imovine ili kapitala s obzirom na to da je ekonomska situacija takva da je loš promet bilo kakvih nekretnina.

"Takođe, prodaju opterećuju druge stvari. Često nije čista situacija s imovinom i potencijalni kupac, u ovakvoj situaciji kakva je kod nas, nije siguran da se nakon prodaje neće pojaviti neko s obavezama. Drugi razlog je što je način prodaje neracionalan jer se najavi da će u slučaju neuspješne prodaje naredna ići po nižoj cijeni i normalno da niko neće kupiti sada kada zna da će idući put moći kupiti za nižu cijenu. To sve vodi u bescjenje, a radnici čekaju naplatu. Prodaja im je zadnja nada da bar odu u penziju", rekao je Gavran.

Radnici "Bosnagrafa" čekaju na uvezivanje 14 godina staža, i to od 1998. do 2012. godine, kada je otvoren stečaj.

"Mi smo se odrekli plata samo da nam se uveže staž. Ja se borim za porodicu, na birou sam, pokušavam sa strane zaraditi koji dinar", kazao je Mevludin Selim Omanović, jedan od bivših radnika "Bosnagrafa, čija je imovina dosad bez uspjeha prodavana četiri puta.

I Senada Kutlovac, predsjednica Sindikata Geodetskog zavoda, istakla je da bi prodajom imovine ovog preduzeća, koja je i tražena zbog naplate petogodišnjeg duga za plate i doprinose, oko 20 uposlenika moglo otići u penziju.

U Savezu samostalnih sindikata BiH tvrde da je nemoguće reći koliko je takvih radnika u FBiH i koliko firmi ide na prodaju bilo imovine ili kapitala kako bi bile namirene obaveze prema uposlenima, jer takvih podataka niko nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije