Privreda

Nikolić: Sindikat u "Kosmosu" legalno zastupa radnike u štrajku

Nikolić: Sindikat u "Kosmosu" legalno zastupa radnike u štrajku
Nikolić: Sindikat u "Kosmosu" legalno zastupa radnike u štrajku

BANJALUKA - Predsjednik Sindikata banjalučkog preduzeća "Kosmos" Željko Nikolić saopštio je da nije upitna reprezentativnost tog sindikata i da informacije koje to osporavaju ne idu u koristi radnicima koji su u štrajku.

Nikolić navodi da je Sindikat preduzeća "Kosmos" a.d. Banjaluka, koji djeluje u sastavu Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske, osnovan prije nekoliko mjeseci.

Od njegovog osnivanja započeti su i intenzivno se vode, kako dodaje, razgovori s upravom oko isplate dugovanja radnicima.

"Nakon nekoliko neispunjenih obećanja direktora, ovaj sindikat preduzeća odlučio je da pokrene aktivnosti oko organizovanja štrajka, te je u tom smislu sakupio preko 150 potpisa radnika", precizira Nikolić u saopštenju.

Štrajk u ovom preduzeću vodi se radi neizmirenih dugovanja prema radnicima, i to iz perioda 2011-2014, a dogovoreni uslov za prekid štrajka je isplata plate za decembar 2013.

U inspekcijskom pregledu, koji je tražila uprava preduzeća "Kosmos", inspektor rada utvrdio je, navodi Nikolić, da se štrajk vodi po odredbama Zakona o štrajku, da ga vodi reprezentativan sindikat, da postoji dovoljan broj potpisa radnika koji su stupili u štrajk, te je konstatovano da se zamjera upravi preduzeća što nije pokrenula dijalog sa štrajkačkim odborom radi prevazilaženja nastale situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije