Privreda

Ništa od aviolinije Banjaluka- Beograd - Beč

Ništa od aviolinije Banjaluka- Beograd - Beč
Ništa od aviolinije Banjaluka- Beograd - Beč

BANJALUKA - Iako je nakon oktobarske zajedničke sjednice vlada Republike Srpske (RS) i Srbije za 1. decembar najavljeno uspostavljanje avionske linija Banjaluka-Beograd, pri čemu bi letovi bili svakodnevni, od toga zasad neće biti ništa.

Premijer RS Aleksandar Džombić danas je rekao da beogradski aviooperater neće moći uspostaviti liniju prema Banjaluci, te dalje prema Beču.

Ali i dalje tvrdi da se razmišlja o nekim drugim opcijama u saradnji sa srbijanskim JAT-om i da rokovi ostaju do kraja godine, s tim da bi se iz budžeta RS-a ponovo subvencionirale moguće aviolinije, jer ni „JAT nije u dobroj finansijskoj situaciji“.

-Tražili smo da se otvori mogućnost da avion koji leti iz Beograda za Beč „pokupi“ putnike u Banjaluci, međutim postoje određeni problemi zbog tzv. petih sloboda, pri čemu JAT mora da dobije saglasnost nacionalnih aviooperatera Austrije i BiH, rekao je Džombić.

Pretpostavlja da BH Airlines ne bi pravio problem po tom pitanju, ali bi, kaže, procedura duže trajala u Beču.

On je utvrdio da se i dalje razmatra mogućnost avionske veze Beograd-Banjaluka, ali s tim da Beograd ponovo ne bude krajnja destinacija, već da se i putnici iz Banjaluke „povežu“ s drugim gradovima u koje lete JAT-ovi avioni.

- Mislimo da bi na taj način mogli da pokrenemo avio-saobraćaj, naveo je Džombić danas odgovarajući na pitanja poslanika tokom sjednice entitetskog parlamenta.

Aerodrom Banjaluka već odavno je u finansijskim problemima, umjesto prihoda projektuje gubitke, a jedina aktivna aviolinija je do Ciriha, koju održava BH Airlines.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije