Privreda

Novac pronađen, isplate nema

Novac pronađen, isplate nema
Novac pronađen, isplate nema

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas saglasnost na odluku Ministarstva finansija o izmjenama i dopunama Programa raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe u iznosu od 99.800 KM.

Kantonalna Vlada je na vanrednoj sjednici dala ovu saglasnost na način da se slobodna sredstva sa budžetske pozicije stalna novčana pomoć u iznosu od 80.000 KM i sa pozicije ustanove u iznosu od 19.800 KM preraspodijele na poziciju materijalno zbrinjavanje lica u stanju socijalne potrebe. 

Vlada Tuzlanskog kantona i dalje će raditi na pronalaženju zakonske mogućnosti za što skoriju realizaciju jednokratne socijalne pomoći radnicima, saopšteno je nakon sjednice Vlade. 

Ranije je rečeno da bi, ako se nađu zakonske mogućnosti, jednokratnu socijalnu pomoć dobilo 880 radnika Fabrike obuće "Aida", Fabrike deterdženata "Dita" i Livnice čelika iz Tuzle i Fabrike namještaja "Konjuh" iz Živinica. 

Davanjem saglasnosti na odluku resornog ministarstva, na osnovu koje će, umjesto jednokratne neovčane pomoći kao jednog od zahtjeva, radnici dobiti porodične pakete u vrijednosti od 100 KM, Vlada Tuzlanskog kantona je došla do djelimičnog rješenja problema. 

Premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić rekao je da je bilo na pomolu rješenje sa Crvenim krstom da uplati po 300 KM svakom radniku, ali da ih je Crveni krst obavijestio da za to nije dobio saglasnost svog Upravnog odbora. 

On je dodao da će kantonalna Vlada održati sastanak sa predsjedavajućim Skupštine Tuzlanskog kantona i pokušati pronaći zakonski okvir kako radnicima isplatiti jednokratnu novčanu pomoć. 

"Nastojaćemo da nađemo rješenje, ali su radnici, nažalost, odlučili da nastave put prema graničnom prelazu. Meni je kao čovjeku žao što se ovo dešava", rekao je Umihanić.

Radnici iz četiri preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona nisu željeli da čekaju odluku Vlade Tuzlanskog kantona o isplati materijalne pomoći, te su nastavili put prema granici, javljaju federalni mediji.

Radnici, koji idu prema graničnom prelazu Orašje, prešli su na područje Brčko distrikta, pa nisu više u pratnji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, jer ono nije nadležno za ovo područje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije