Privreda

Novak: Odbacivanje "Južnog toka" konačna odluka

Novak: Odbacivanje "Južnog toka" konačna odluka
Novak: Odbacivanje "Južnog toka" konačna odluka

BANJALUKA, MOSKVA - Odluka Rusije da odbaci projekat "Južni tok" je konačna, izjavio je Aleksandar Novak, ruski ministar energetike.

On je, na pitanje da li bi Rusija mogla ponovo da razmotri odluku o suspenziji tog projekta, kazao da je donesena odluka, kako on smatra, konačna, te dodao da Rusija razmatra drugu rutu za gradnju gasovoda.

Dušan Bogdanović, stručnjak za energente, smatra da će, ipak, biti pronađeno rješenje za novonastalu situaciju, odnosno kompromis.

"To je ipak jedna velika investicija, kapitalna za čitav ovaj dio Evrope. Mislim da su već prisutni neki signali iz EU u smislu da se vidi šta i kako dalje. Nadam se da će biti pronađeno neko rješenje", kazao je Bogdanović.

Ukoliko rješenje, ipak, ne bi bilo nađeno, kako on kaže, šteta za RS, ali i cijelu BiH, bila bi velika. Podsjetimo, krak "Južnog toka" trebalo je da ide ka RS.

"Mi smo očekivali da će investicija sama po sebi donijeti puno zapošljavanja. Računali smo i da ćemo imati sigurnost u snabdijevanju, kao i da ćemo imati prihode od tranzitne takse", kazao je Bogdanović.

Nakon vijesti o obustavljanju najvećeg energetskog projekta u Evropi, i u ostalim državama i dalje se ne stišavaju reakcije. "Bura" je danas zabilježena u Skupštini Srbije, gdje je Zoran Babić, poslanik SNS-a, pozvao tamošnji MUP da ispita sve okolnosti pod kojima je napravljen energetski sporazum o izgradnji "Južnog toka".

"Pozivam MUP da u skladu sa svojim ovlašćenjima ispita sve okolnosti pod kojima je ovaj sporazum napravljen i ispita odgovorne, a među njima i tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i svih iz Demokratske stranke koji su tada kreirali život u Srbiji i taj sporazum", rekao je Babić.

Oglasio se i Tadić, koji kaže da je energetski sporazum Srbije i Rusije bio dobar i da predstavnici srbijanske vlade ne treba da obmanjuju javnost.

Sa druge strane, hrvatski mediji ocjenjuju kako je ta država, nakon svega, na putu da postane energetski lider regije.

Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, i Bojko Borisov, bugarski premijer, poručili su danas iz Brisela da gasovod "Južni tok" može da nastavi da se gradi, ali samo ako se uskladi s evropskim propisima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije