Privreda

Novčani podsticaji za nezaposlene agronome

SRBAC - U Srpcu je danas održana radionica na kojoj su zainteresovani upoznati o načinu korištenja podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za zapošljavanje mladih u ruralnim područjima.

Radionicu je organizovao banjalučki Institut za razvoj mladih i zajednice "Perpetum mobile", u okviru projekta "Spoznaj mogućnosti /p/okreni se biznisu", a skupu u Birou za zapošljavanje u Srpcu prisustvovalo je dvadesetak mladih.

Predstavnik Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske Rade Šušnjar rekao je da je za ovu godinu planirano zapošljavanje agronoma koji se nalaze na evidenciji biroa za zapošljavanje, te napomenuo da se podsticaji mogu koristiti za proizvodnju ili preradu poljoprivrednih proizvoda.

On je govorio o sadržaju Pravilnika o ostvarivanju novčanih podsticaja u pojedinačnom iznosu do 20.000 KM, te napomenuo da je planirano da sredstva dobije 80 nezaposlenih agronoma iz Republike Srpske, a da je do sada ovu mogućnost iskoristilo samo njih 17, što znači da mnogi o tome nisu informisani na pravi način.

Predstavnik "Perpetum mobile" Dario Kalamanda rekao je da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske za podsticaj u sektoru poljoprivrede godišnje raspolaže sa 60 miliona KM, ali da je malo poznato da se dio ovih sredstava usmjerava za zapošljavanje mladih koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom u ruralnim sredinama.

"Zbog toga smo odlučili da u 11 opština Republike Srpske, među kojima je i opština Srbac, organizujemo ovakve radionice, da bi mlade motivisali da koriste ova povoljna podsticajna sredstva", dodao je Kalamanda.

On je naveo da je za ove potrebe urađen promotivni film, u kojem dvoje mladih govore o tome kako su uz korištenje podsticajnih sredstava zasnovali poljoprivrednu proizvodnju i izbrisali se sa evidencije Biroa za zapošljavanje.

Agronom Siniša Lepir, koji je prije dvije godine ostao bez posla, rekao je da je sa četvoricom nezaposlenih agronoma iz Srpca i Gradiške osnovao zadružnu organizaciju "Krug", koja je kod resornog ministarstva kandidovala dva projekta.

"Ukoliko dobijemo podsticajna sredstva, riješićemo se Biroa za zapošljavanje, jer smo u najboljoj snazi da sami zarađujemo", ocijenio je Lepir.

Osim Srpca, radionice su planirane i u Modriči, Tesliću, Rudom, Novom Gradu, Gradišci, Banjaluci, Derventi, Doboju i Nevesinju.

Finansijsku podršku za realizaciju projekta "Spoznaj mogućnosti /p/okreni se biznisu" pruža Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije