Privreda

Novi kop RiTE Gacko spasava proizvodnju

Novi kop RiTE Gacko spasava proizvodnju
Novi kop RiTE Gacko spasava proizvodnju

BANJALUKA, GACKO - Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko, koja nema dovoljno uglja na zalihama, što bi od juna moglo zaustaviti proizvodnju struje, uskoro otvara novi površinski kop radi stabilne proizvodnje i neophodne količine uglja za rad ovog energetskog giganta.

Naime, o otvaranju tog novog kopa pozitivno su se izjasnili i odbornici Skupštine opštine Gacko, na svojoj sjednici.

Iako će novi kop biti otvoren u neposrednoj blizini gradske stambene zone, u gatačkom lokalnom parlamentu je ipak zauzet stav da je otvaranje novog kopa od opšteg interesa za opštinu, ali su i pozicija i opozicija insistirale na usvajanju zaključaka kojima se garantuje da će tokom otvaranja novog kopa biti ispoštovani svi ekološki standardi.

Oni su, takođe, insistirali da otkup parcela bude u najboljem interesu i opštine i građana kojima će biti isplaćivano od 2,5 do pet maraka po kvadratnom metru, zavisno do kvaliteta zemlje.

Eventualne neželjene posljedice, najviše prašina koja bi ugrozila život stanovnika Gacka, moraju biti svedene na najmanji mogući nivo koji neće ugrožavati živote, jedinstveni je odbornički zaključak.

"Prilikom otvaranja novog kopa moraće se jasno odrediti i obilježiti krajnje granice, podići zaštitni pojas, ali i obezbijediti pretvaranje namjene zemljišta iz poljoprivrednog u privredno, čime će se u lokalnu kasu sliti i više novca kao naknada za iskorištavanje prirodnih resursa, gdje 70 odsto sredstava ide opštini, a 30 odsto Republici", rečeno je na sjednici gatačke skupštine.

Naime, na novom kopu će se, doduše, otkopavati ugalj lošijeg kvaliteta, ali nadležni u Rudniku Gacko tvrde da će miješanjem s energentom iz postojećeg kopa dobiti neophodnu sirovinu za proizvodnju.

Za novi površinski kop predviđeno je otkupljivanje zemlje od 24 vlasnika, koji se nadaju da će svi ekološki parametri biti ispoštovani, a paralelno s novim kopom će se širiti i postojeći kop eksploatacionog polja C, kako bi se dobile nove količine uglja i obezbijedila sigurna i stabilna proizvodnja.

Srđan Milović, izvršni direkor za poslove proizvodnje uglja i razvoja RiTE Gacko, rekao je da kada je u pitanju Akcioni plan, čijom bi pravovremenom implementacijom bili prevaziđeni problemi s nedostatkom uglja, za sada sve ide po planiranoj dinamici.

"U toku je postupak eksproprijacije i nadamo se da će ona biti završena tokom maja. Jedino nas to može dovesti u probleme, ako bude nekih kašnjenja u proceduri eksproprijacije, ali se ipak nadam da će to biti završeno kako treba", rekao je Milović. Kako kaže, situacija na površinskom kopu trenutno je malo bolja, istakavši da nisu ni u kakvoj krizi.

"Termoelektrana radi sada poslije remonta veoma dobro, ide se s maksimalnom proizvodnjom i snagom. Sve za sada ide po planu i onako kako bi trebalo da brzo dođemo do konačnog rješenja", istakao je Milović.

Što se tiče površinskog kopa, rekao je da je to privremena faza koja bi trebalo da posluži oko godinu dana do izrade i odobravanja glavnog rudarskog projekta, koji je već u toku i koji bi generalno trebalo da riješi probleme na duže vrijeme.

Dodao je da će pri otvaranju površinskog kopa biti ispoštovani ekološki standardi.

Podsjećamo, "Nezavisne" su objavile kako bi početkom mjeseca RiTE Gacko mogao od 1. juna ove godine prekinuti proizvodnju struje zbog nedovoljnih količina uglja na zalihama.

Kako smo tada uspjeli saznati, ovo preduzeće na zalihama ima uglja za još oko mjesec dana, a ključni problem je u ogromnom zaostatku otkrivki, odnosno sloja zemlje iznad uglja na površinskom kopu, koji je nagomilan posljednjih nekoliko godina i koji u ovom trenutku dostiže čak 20 miliona kubika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije