Novi propisi o gajenju svinja u EU smanjiće proizvodnju

Agencije - 04.05.2012 09:43
Novi propisi o gajenju svinja u EU smanjiće proizvodnju

LONDON - Broj svinja u Evropskoj uniji smanjiće se, zbog pooštravanja zakona o njihovom gajenju, za oko deset odsto, a EU može da izgubi poziciju velikog izvoznika svinjskog mesa.

Svinjetina bi takođe, kao posljedica drugih kontroverznih pravila Brisela, važećih za sve zemje EU, od januara 2013. godine mogla znatno da poskupi, procijenili su stručnjaci za gajenje svinja pojedinih zemalja EU u anketi Rojtersa.

Glavna izmjena pravila se odnosi na suprasne krmače koje će od januara 2013. morati da se gaje zajedno sa ostalim krmačama, kako bi imale više prostora nego pri odvojenom gajenju.

Troškovi sprovođenja direktive po jednoj suprasnoj krmači u EU se u prosjeku procjenjuju na više od 360 evra i dio stočara će zbog toga radije prestati da gaji svinje.

Ograničenje broja svinja prijeti posebno Španiji koja je, pored Njemačke, najveći evropski proizvođač svinjetine. Španski farmeri zbog loše ekonomske situacije u zemlji nemaju pristup kreditima, a kod manjih stada njihovo gajenje neće biti rentabilno, rekao je direktor udruženja španskih odgajivača svinja Alberto Erans.

On procijenjeni pad broja gajenih svinja za pet do 10 odsto smatra "opravdanim". Isti obim smanjenja u EU predviđa i šef engleske asocijacije BPEX Stjuart Hjuston.

"Trenutno postoje samo tri zemlje koje u potpunosti ispunjavaju pravila, a to su Luksemburg, Britanija i Švedska. To znači da će neki promijeniti uslove odgajanja, dok će neki otići iz struke", dodao je Hjuston.

Prema njemu, namjeru da se napusti gajenje svinja, podstiču i sadašnje visoke cijene krmnog bilja i soje. Podaci BPEX pokazuju da je za posljednjih godinu dana broj suprasnih krmača u EU smanjen tri odsto, što pokazuje da je proces odustajanja od gajenja svinja već počeo.

Nedavni izvještaj BPEX procjenjuje da će pad broja svinja u EU za pet odsto dovesti do rasta cijena za deset odsto. Desetoprocentni pad tova, prema BPEX, izazvaće ozbiljne regionalne nestašice i "izrazite skokove cijena".

Pad broja svinja za desetinu takođe će ugroziti poziciju EU kao izvoznika svinjskog mesa.

"Očekuje se da će izmjene koje će stupiti na snagu 2013. godine napraviti od EU čistog uvoznika svinjetine", rekao je portparol njemačkog udruženja stočara. EU izvozi svinjsko meso najviše u Rusiju, Kinu i Hongkong, a prošle godine je vrijednosti tog izvoza dostigla 4,6 milijardi evra, proizilazi iz podataka Evropske komisije.

Poslije stupanja na snagu u januaru ove godine pravila koja zabranjuju gajenje koka nosilja u manjim kavezima u Evropi je došlo do naglog skoka cijene jaja. U nekim zemljama, kao što je Češka, cijena je čak udvostručena, podsjećaju mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Više prihoda od indirektnih poreza

  04.05.2015 22:09 - N.S.

  BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u aprilu ove godine prikupila 521 milion maraka indirektnih poreza, u koje spadaju PDV, akciza, carina i putarina, saopšteno je juče iz UIO BiH.

 • Konkursi za nezaposlene i poslodavce

  04.05.2015 22:07 - V. Stevanović

  BANJALUKA - Operativnim planom zapošljavanja u Republici Srpskoj u 2015. godini predviđeno je izdvajanje 10,3 miliona KM za posao 3.109 osoba, ukoliko ispunjavaju uslove konkursa.

 • Rampa na granici za bh. zanatlije

  04.05.2015 21:41 - Nikola Salapura

  BANJALUKA - Zanatlije i samostalni preduzetnici upozoravaju da se nalaze u sve težem položaju, za šta dobrim dijelom odgovornost snosi i država čestim izmjenama pravila poslovanja, koje sve teže prate.

 • »Elektrokrajina« modernizuje mrežu

  04.05.2015 20:05 - N. Salapura

  BANJALUKA - ZP "Elektrokrajina" Banjaluka pustila je pod napon novi dalekovod 35 kilovolti Kotor Varoš - Kneževo/Skender Vakuf, čime su kupcima sa područja opštine Kneževo/Skender Vakuf obezbijedili stabilnije napajanje električnom energijom, naveli su iz ovog preduzeća.

 • Šarović - Kopač: Provesti regulativu u oblasti energetike

  04.05.2015 19:47 - Srna

  SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač naglasili su tokom razgovora da je potrebno potpuno provesti regulative EU u oblasti energetike, a posebno Treći paket direktiva EU za gas i električnu energiju.

 • Ni robe u radnjama, ni plate

  04.05.2015 19:15 - M.L.D., Foto: N. Uglješa

  SARAJEVO - Radnici "Sarajevotekstila" protestovali su danas ispred firme u Ulici Ferhadija tražeći od većinskih vlasnika Gorana Jovanovića i Stojana Deluce da konačno donesu odluku žele li firmu i njenih stotinu radnika uništiti ili sačuvati.

 • Razmijeniti informacije o privrednim mogućnostima

  04.05.2015 17:22 - Srna

  SARAJEVO- Zamjenik premijera Federacije BiH /FBiH/ Aleksandar Remetić i rumunski ambasador u BiH Filip Teodoresku naglasili su na današnjem sastanku u Sarajevu potrebu razmjene informacija o mogućnostima privreda BiH i Rumunije putem kojih bi bile otvorene mogućnosti za još intenzivniju saradnju.

 • Mandilović: Neophodno donošenje novog zakona o radu

  04.05.2015 16:36 - Srna

  SARAJEVO - Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović ukazao je na neophodnost donošenja novog zakona o radu, koji će biti modernizovan i usaglašen sa svim socijalnim partnerima u Ekonomsko-socijalnom savjetu FBiH.

 • Raspisan javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima

  04.05.2015 13:35 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisali su danas javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava po projektima zapošljavanja.

 • Sadnice i plastenici za 8 preduzetnica

  04.05.2015 11:41 - Srna

  BRATUNAC - Organizacija "Ker internešnel" obezbijedila je plastenike i sadnice jagodičastog voća za osam žena poljoprivrednih preduzetnica iz bratunačke opštine koje su sačinile biznis planove za proširenje zasada i proizvodnje.

 • Većina firmi samo gomila dugove

  04.05.2015 11:08 - Uroš Vukić

  BANJALUKA - Vlada Republike Srpske u postupku privatizacije kupila je 22 preduzeća, koja su poreske obveznike dosad koštala blizu 65 miliona KM, a osim nekoliko, većina ih danas ne radi i kao prije privatizacije gomilaju dugovanja.

 • Radnici Unis Toolsa i jutros ispred zgrade Vlade FBiH

  04.05.2015 10:09 - Fena

  SARAJEVO - Više od 30 radnika UNIS Toolsa d.o.o. Sarajevo i jutros mirno protestuju pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

 • Prebijanje dugova u RS kreće od oktobra

  03.05.2015 22:15 - Nikola Salapura, Jadranka Plavšić

  BANJALUKA - Prva obavezna multilateralna kompenzacija u RS biće sprovedena u oktobru ove godine, što bi, kako ocjenjuju stručnjaci i privrednici, moglo da olakša poslovanje većini preduzeća koja muči hronična nelikvidnost.

 • Analiza »Nezavisnih« o preduzećima koja je kupila Vlada RS

  03.05.2015 21:44 - Uroš Vukić

  BANJALUKA - U sutrašnjem štampanom izdanju "Nezavisnih" pročitajte analizu o stanju u preduzećima koja je kupila Vlada RS...

 • Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

  03.05.2015 10:36 - Srna

  NOVI GRAD - Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić rekao je Srni da vremenski uslovi pogoduju zametanju jabuke i da je većina voćnih vrsta u fazi precvjetavanja.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.