Privreda

Novi propisi o gajenju svinja u EU smanjiće proizvodnju

Novi propisi o gajenju svinja u EU smanjiće proizvodnju
Novi propisi o gajenju svinja u EU smanjiće proizvodnju

LONDON - Broj svinja u Evropskoj uniji smanjiće se, zbog pooštravanja zakona o njihovom gajenju, za oko deset odsto, a EU može da izgubi poziciju velikog izvoznika svinjskog mesa.

Svinjetina bi takođe, kao posljedica drugih kontroverznih pravila Brisela, važećih za sve zemje EU, od januara 2013. godine mogla znatno da poskupi, procijenili su stručnjaci za gajenje svinja pojedinih zemalja EU u anketi Rojtersa.

Glavna izmjena pravila se odnosi na suprasne krmače koje će od januara 2013. morati da se gaje zajedno sa ostalim krmačama, kako bi imale više prostora nego pri odvojenom gajenju.

Troškovi sprovođenja direktive po jednoj suprasnoj krmači u EU se u prosjeku procjenjuju na više od 360 evra i dio stočara će zbog toga radije prestati da gaji svinje.

Ograničenje broja svinja prijeti posebno Španiji koja je, pored Njemačke, najveći evropski proizvođač svinjetine. Španski farmeri zbog loše ekonomske situacije u zemlji nemaju pristup kreditima, a kod manjih stada njihovo gajenje neće biti rentabilno, rekao je direktor udruženja španskih odgajivača svinja Alberto Erans.

On procijenjeni pad broja gajenih svinja za pet do 10 odsto smatra "opravdanim". Isti obim smanjenja u EU predviđa i šef engleske asocijacije BPEX Stjuart Hjuston.

"Trenutno postoje samo tri zemlje koje u potpunosti ispunjavaju pravila, a to su Luksemburg, Britanija i Švedska. To znači da će neki promijeniti uslove odgajanja, dok će neki otići iz struke", dodao je Hjuston.

Prema njemu, namjeru da se napusti gajenje svinja, podstiču i sadašnje visoke cijene krmnog bilja i soje. Podaci BPEX pokazuju da je za posljednjih godinu dana broj suprasnih krmača u EU smanjen tri odsto, što pokazuje da je proces odustajanja od gajenja svinja već počeo.

Nedavni izvještaj BPEX procjenjuje da će pad broja svinja u EU za pet odsto dovesti do rasta cijena za deset odsto. Desetoprocentni pad tova, prema BPEX, izazvaće ozbiljne regionalne nestašice i "izrazite skokove cijena".

Pad broja svinja za desetinu takođe će ugroziti poziciju EU kao izvoznika svinjskog mesa.

"Očekuje se da će izmjene koje će stupiti na snagu 2013. godine napraviti od EU čistog uvoznika svinjetine", rekao je portparol njemačkog udruženja stočara. EU izvozi svinjsko meso najviše u Rusiju, Kinu i Hongkong, a prošle godine je vrijednosti tog izvoza dostigla 4,6 milijardi evra, proizilazi iz podataka Evropske komisije.

Poslije stupanja na snagu u januaru ove godine pravila koja zabranjuju gajenje koka nosilja u manjim kavezima u Evropi je došlo do naglog skoka cijene jaja. U nekim zemljama, kao što je Češka, cijena je čak udvostručena, podsjećaju mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije