Privreda

Novom prugom do Budimpešte za dvije i po godine

Novom prugom do Budimpešte za dvije i po godine
Novom prugom do Budimpešte za dvije i po godine

BEOGRAD - Potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će se za dvije i po godine putovati novom prugom Beograd - Budimpešta.

"Sa kineskim premijerom /Li Kećijangom/ dogovoreno je da će studija o izvodljivosti biti rađena najduže tri meseca, da se potom završi glavni projekat i počne gradnja koja ne može da traje duže od dve godine ", rekla je Mihajlovićeva za beogradsku "Politiku".

Ona je navela da će srpski dio u projektu, prema procjenama, koštati između 350 i 400 miliona evra i naglasila da će Beograd svoj dio troškova pokriti sredstvima iz privatizacionih prihoda i iz ruskog kredita.

"Dogovorili smo se da najmanje 50 odsto angažovanih kompanija budu srpske. Mi sada na postojećim projektima sa Kinezima imamo oko 60 posto srpskih kompanija", rekla je Mihajlovićeva, odgovarajući na pitanje da li će na pruzi raditi i srpski radnici, budući da Kina uvijek insistira na zapošljavanju svojih ljudi.

Na konstataciju da uspjeh ovog projekta zavisi i od Makedonije i Grčke, iz čije luke Solun kreće kineska roba za Evropu, Mihajlovićeva je rekla da je to međunarodni projekat i da je zato i potpisan ugovor sa Makedonijom, dok je Kina razgovarala sa Grčkom koja prihvata mogućnost takvog koridora.

Mihajlovićeva smatra da se pruga Beograd - Budimpešta i gasovod "Južni tok" ne mogu porediti, "jer su pruge i putevi svuda dobrodošli, a gas i nafta su mnogo više politika nego energetika".

"Kada je reč o 'Južnom toku' problem je nastao zbog Ukrajine i složenih odnosa EU i Rusije, ali kada je reč o pruzi, ti složeni odnosi ne postoje. EU i Kina takođe održavaju samite", rekla je Mihajlovićeva.

Ona očekuje da će se prugom od Beograda do Budimpešte putovati za dva sata i 24 minuta, dok se sada tom trasom putuje osam časova.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije