Privreda

Damjanović: "OPTIMA Grupa" i dalje lider na tržištu BiH

Damjanović: "OPTIMA Grupa" i dalje lider na tržištu BiH
Damjanović: "OPTIMA Grupa" i dalje lider na tržištu BiH

"OPTIMA Grupa" Banjaluka zadržala je lidersku poziciju u BiH kada je u pitanju realizacija svijetlih naftnih derivata, ali i po broju maloprodajnih objekata, odnosno "Nestro Petrol" benzinskih stanica, rekao je Novak Damjanović, komercijalni direktor "OPTIMA Grupe", u intervjuu za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, priče o povlačenju "OPTIMA Grupe" iz BiH su neosnovane, tako da kompanija nastavlja da radi kao i do sada, po biznis planovima koji su usvojeni za narednih pet godina.

NN: Kakav je trenutni status "OPTIMA Grupe" na bh. tržištu?

DAMJANOVIĆ: "OPTIMA Grupa" je vodeća naftna kompanija u BiH, koja objedinjuje rad  Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i maloprodajne mreže benzinskih stanica "Nestro Petrol", pod brendom NESTRO. Naš status je liderska pozicija u maloprodaji. Kada je u pitanju rad u prvom kvartalu 2015. godine, zadovoljni smo obimom proizvodnje i prodaje. Povećali smo učešće na tržištu, čime smo zadržali vodeću poziciju u BiH. Kada je u pitanju maloprodajna mreža "Nestro Petrol" benzinskih stanica, kojih imamo 84 u BiH, a od toga 73 u RS, devet u FBiH i dvije u Brčko distriktu i po ovom broju maloprodajnih objekata za prodaju naftnih derivata smo takođe lideri na tržištu BiH. Putem naše maloprodajne mreže zadnjih godina smo u prosjeku godišnje plasirali više od 120 miliona litara svijetlih naftnih derivata.

NN: Da li vam je tržište BiH primarno i da li izvozite gorivo i u kojim količinama?

DAMJANOVIĆ: U prethodnoj godini smo povećali obim prerade sirove nafte, koji je dostigao skoro milion tona i oko 70 odsto naših proizvoda završava na domaćem bh. tržištu, a preostali dio se plasira na izvozna tržišta. Prioritet kompanije je plasman proizvoda na bh. tržištu, a ostatak proizvoda za koje ne postoji potražnja na domaćem tržištu realizujemo na inostranim tržištima.

NN: U kakvoj poziciji se "OPTIMA Grupa" nalazi kada je u pitanju konkurentnost na tržištu?

DAMJANOVIĆ: Što se tiče konkurentnosti našeg preduzeća, tržište nas je prepoznalo kao kompaniju koja u ovom trenutku daje najbolji odnos cijene i kvaliteta proizvoda. Prvi smo na tržištu BiH uveli samouslužne aparate za točenje goriva i omogućili našim kupcima nesmetano točenje goriva u toku 24 časa dnevno. Takođe, opslužujemo i većinu korporativnih klijenata, s obzirom na lokaciju i disperznost benzinskih stanica na teritoriji čitavog tržišta BiH. Treba reći da, za razliku od zemalja okruženja, nismo dovoljno zaštićeni kao domaći proizvođač u pogledu toga da nemamo uspostavljenu dovoljnu kontrolu kvaliteta i kvantiteta goriva koja se uvoze u BiH. Tako da po nekim indikacijama i nezvaničnim informacijama na tržište BiH se plasiraju goriva lošijeg kvaliteta od onog iz Rafinerije nafte u Brodu.

NN: Na koji način kontrolišete gorivo koje je proizvedeno u Rafineriji nafte u Brod?

DAMJANOVIĆ: Što se tiče kontrole kvaliteta goriva, Rafinerija nafte u Brodu posjeduje vlastitu kontrolno-razvoju laboratoriju, koja je akreditovana po ISO 17025 standardu, a akreditacija je izdata od strane BATA, bh. akreditacionog tijela. Takođe, imamo i ugovore s nezavisnim akreditovanim laboratorijama, kao eksternim kućama, koje vrše kontrolu naših proizvoda i svi naši proizvodi su u skladu s trenutno važećim standardima u BiH. Kvalitet naših proizvoda zadovoljava i zahtjeve u pogledu kvaliteta za tržište zemalja EU, zemalja u okruženju jer, kao što sam već rekao, oko 30 odsto naše proizvodnje plasiramo na eksportna tržišta. Pored redovne kontrole koja se vrši u Rafineriji nafte Brod, i kontrole prilikom otpreme goriva iz Rafinerije, unutar maloprodajne mreže "Nestro Petrol" benzinskih pumpi, takođe se održavaju redovni godišnji monitorinzi kvaliteta tečnih naftnih goriva i sva goriva i uzorci koji su uzeti zadovoljili su zahtjeve, koji su postavljeni standardima.

NN: Kako gorivo utiče na automobil?

DAMJANOVIĆ: Sam kvalitet goriva direktno utiče na funkcionalnost, kako samog motora, tako i na funkcionalnost automobila. Gorivo je jedan od bitnih faktora bezbjednosti, zatim pouzdanog i sigurnog rada motora. Takođe, kvalitetno gorivo umanjuje potrošnju, povećava ekonomičnost i efikasnost u vožnji, pruža zaštitu motoru, te se smanjuju emisije štetnih izduvnih gasova.

NN: Potrošači su naročito osjetljivi na cijenu goriva, kako se ona formira?

DAMJANOVIĆ: Gorivo je, kao i većina petrohemijskih proizvoda, berzanska roba. Na osnovu berzanskih kotacija, formira se veleprodajna i maloprodajna cijena. Naša politika je da pokušamo da izađemo u susret našim kupcima i da marža koja se dodaje na berzanske kotacije bude što manja, kako bismo bili što konkurentniji na tržištu.

NN: Kakvi su planovi "OPTIMA Grupe" po pitanju ulaganja?

DAMJANOVIĆ: Većinski vlasnik je od početka ulaska na tržište BiH do danas investirao više od 300 miliona maraka i konstantno se vrše ulaganja, kako u rekonstrukciju, tako i u unapređenje proizvodnog programa. Tako, između ostalog, ovaj mjesec izlazimo iz redovnog godišnjeg remonta Rafinerije nafte u Brodu, a u toku je rekonstrukcija jednog dijela proizvodne linije, što će za rezultat imati još kvalitetnije i bolje gorivo. Pored ulaganja u Rafineriju Brod, vršeno je ulaganje u širenje maloprodajne mreže benzinskih stanica. Planirano je povećanje broja maloprodajnih objekata "Nestro Petrola", koji sada iznosi 84. Završen je i projekat izgradnje novog postrojenja za proizvodnju motornih ulja i maziva u Rafineriji ulja Modriča i očekujemo zvanično puštanje u rad pogona polovinom ove godine.

NN: U javnosti se često mogu čuti priče o povlačenju "OPTIMA Grupe" iz BiH. Koliko je to realno?

DAMJANOVIĆ: To su neosnovane priče. Mi imamo usvojene biznis planove za naredni period od pet godina i naš plan je da sa naših više od 2.500 radnika nastavimo da radimo kako smo i do sada radili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije