Privreda

Obama apeluje na Evropu da hitno reaguje na krizu

Obama apeluje na Evropu da hitno reaguje na krizu
Obama apeluje na Evropu da hitno reaguje na krizu

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama je u petak izjavio da evropski lideri moraju hitno rješavati finansijsku krizu na starom kontinentu zato što prijetnja od nove recesije na tom prostoru predstavlja opasnost za blagi američki privredni oporavak.

Obama je rekao da su odluke o načinu rješavanja krize u evrozoni u rukama evropskih lidera, prenio je Rojters.

"Oni shvataju ozbiljnost situacije i hitnu potrebu da djeluju", kazao je američki predsjednik na konferenciji za novinare.

Obama je, takođe, apelovao na američki Kongres da usvoji mjere koje je on predložio u septembru prošle godine, pošto bi doprinijele otvaranju novih radnih mjesta u oblasti građevine i državne i lokalne uprave, dodajući da je u privatnom sektoru situacija sa zapošljavanjem bolja.

Obamine izjave o privredi odraz su nedostatka opcija za otvaranje radnih mjesta, teme koja najviše interesuje birače koji 6. novembra glasaju za predsjednika SAD, ocjenjuje Rojters.

On vodi tijesnu trku za Bijelu kuću sa repubikanskim rivalom Mitom Romnijem koji od predsjedničkih izbora hoće da napravi referendum o načinu na koji predsjednik vodi ekonomiju.

Obama je u više navrata za slab rast američke privrede optužio posljedice evropske dužničke krize, ali je, istovremeno, pokušao da navede birače da krivicu potraže i na strani republikanaca u Kongresu koji sprečavaju usvajanje njegovih predloga koji bi vratili Amerikance na posao.

Republikanci na to odgovaraju da bi podržali razumne predloge, ali da ne žele povećanje budžetskog deficita i predlažu brojna smanjenja u federalnim programima potrošnje koja Obamine demokrate smatraju neprihvatljivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije