Privreda

Obavezno osiguranje za putnike u javnom prevozu

Obavezno osiguranje za putnike u javnom prevozu
Obavezno osiguranje za putnike u javnom prevozu

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je kasno večeras Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, kojim se kao novina uvodi postepena liberalizacija cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi deregulacije i liberalizacije cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila, a u cilju očuvanja stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja sektora osiguranja. 

Obavezna osiguranja u saobraćaju odnose se na osiguranje putnika u javnom prevozu od posljedica nesrećnog slučaja, osiguranje vlasnika od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima, osiguranje vlasnika vazduhoplova od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima i putnicima, te osiguranje vlasnika plovila na motorni pogon od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona. 

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković apelovao je da predlagač da do izrade prijedloga zakona dobro razmisli o liberalizaciji tržišta osiguranja u Republici Srpskoj. 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić zatražio je da predlagač ovaj nacrt zakona dostavi Agenciji za osiguranje BiH za nadležno postupanje kako bi bio usaglašen sa entitetskim i zakonom na nivou BiH. 

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj. 

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o advokaturi Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku. 

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije