Privreda

Obezbijediti ravnopravno učešće na tržištu "Nestro grupe"

Obezbijediti ravnopravno učešće na tržištu "Nestro grupe"
Obezbijediti ravnopravno učešće na tržištu "Nestro grupe"

MODRIČA - Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske uputiće inicijativu nadležnim entitetskim ministarstvima da na identičan način bude obezbijeđeno ravnopravno učešće kompanije "Nestro grupe" sa ostalim kompanijama na tržištu u BiH, zaključeno na sastanku Radne grupe za praćenje ispunjavanja obaveza iz Ugovora o kupoprodaji akcija preduzeća naftne industrije Srpske.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je nakon sastanka da se na ovaj način štite domaći proizvođači i stvaraju uslovi da posluju pod identičnim uslovima.

On je novinarima rekao da se na ovaj način ne dozvoljava da neko ko štiti svoju proizvodnju, Srbija ili Hrvatska, može slobodno prodavati svoje proizvode na tržištu BiH, dok kompanije iz BiH to ne mogu uraditi u Srbiji i Hrvatskoj.

Kovačević je dodao da je Radna grupa konstatovala opravdanost njenog osnivanja, jer u potpunosti realizuje preuzete obaveze sa prethodnih sastanaka.

"Konstatovali smo da smo svi jedan tim i da ispunjavamo sve ono što je na sebe preuzela Vlada Republike Srpske i `Optima grupa` da će realizovati kroz kupovinu akcija naftne industrije Republike Srpske", istakao je Kovačević.

On je naveo da će idući sastanak Radne grupe biti održan u Banjaluci u prostorijama resornog ministarstva.

Direktor "Optima grupe" Vladimir Liman rekao je novinarima da je na sastanku bilo riječi o položaju "Nestro grupacije" u BiH i zajedničkim problemima koji postoje na tržištu, odnosno potrebi obezbjeđivanja ravnopravnih uslova ove kompanije sa ostalim.

"Postoje određena ograničenja u prodaji naših proizvoda na ostalim tržištima, dok grupa `Nestro` nije zaštićena u BiH", istakao je Liman.

On je dodao da je s obzirom na ukupnu situaciju i situaciju na tržištu zadovoljan postojećom situacijom u Rafineriji ulja Modriča i Rafineriji nafte Brod, ali da je potrebno raditi još mnogo više kako bi se postigli raniji i poboljšali rezultati poslovanja.

"Moramo svi mnogo raditi kako bi smo poboljšali našu situaciju i pri tome računamo na aktivnu podršku Vlade Republike Srpske", naglasio je Liman, napominjući da ta podrška već postoji.

On je rekao da kompanija "Nestro" u potpunosti ispunjava svoje obaveze u pogledu uplate poreza, taksi i svih vrsta plaćanja prema budžetu Srpske.

Liman je naveo da su finansijski pokazatelji za Rafineriju ulja Modriča i Rafineriju nafte Brod za 2013. godinu bolji u odnosu na godinu ranije, te da je planirano njihovo dalje poboljšanje.

"Nastavljamo da investiramo u razvoj sopstvene proizvodnje, a iznos investicija za ovu godinu je oko 30 miliona evra", zaključio je Liman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije