Privreda

Obezbijeđen niz mjera podrške poljoprivrednim gazdinstvima

Obezbijeđen niz mjera podrške poljoprivrednim gazdinstvima
Obezbijeđen niz mjera podrške poljoprivrednim gazdinstvima

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede realizuju obimne programe sanacije hidro-melioracionih sistema koji, osim raspoloživih 74 miliona KM Evropske investicione banke, uključuju i više od 13 miliona KM obezbijeđenih iz Fonda solidarnosti za podršku niza lokalnih zajednica u Srpskoj.

Za poljoprivredna gazdinstva koja su pretrpjela štete od poplava obezbijeđene su mjere podrške za zanavljanje proizvodnog ciklusa - repromaterijal za obnovu proizvodnje, kao i potrebne količine stočne hrane ukupne vrijednosti više od 2,4 miliona KM.

Vlada Republike Srpske je podržala i dodatne mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima u poplavljenom području koje se odnose na otpis godišnje koncesione naknade i zakupnine za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u svojini Srpske za 2014, saopšteno je iz Ministarstva.

Podržan je i otpis duga za đubrivo za 2012. svim poljoprivrednim proizvođačima u Republici Srpskoj, u ukupnom iznosu od oko 13 miliona KM.

Poljoprivrednim gazdinstvima su, takođe, obezbijeđene mjere podrške tekućoj proizvodnji i kapitalnim investicijama koje, između ostalih, uključuju mjere podrške proizvodnji i otkupu pšenice, proizvodnji i otkupu svih količina domaćih poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno voća i povrća, zatim podršku proizvođačima povrća i voća za sanaciju šteta od drvenara, grada i drugih elementarnih nepogoda.

Ukupna vrijednost svih mjera podrške finansiranih iz sredstava agrarnog budžeta realizovanih do danas iznosi više od 32 miliona KM.

Kao dio ukupnih mjera podrške tekućoj proizvodnji u 2014. obezbijeđene su i mjere podrške jesenjoj sjetvi, a one se odnose na regresirani dizel za jesenje radove u poljoprivredi, premiju po hektaru sjetvene površine za proizvođače pšenice, premiju po kilogramu proizvedene i predate pšenice i druge mjere podrške.

Sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2014. biće izvršene do kraja budžetske godine, odnosno prvom kvartalu tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije