Privreda

Obustava izgradnje Govze 1 ili protest

Obustava izgradnje Govze 1 ili protest
Obustava izgradnje Govze 1 ili protest

BANJALUKA - Grupa mještana mjesnih zajednica Jeleč i Miljevina kod Foče zatražila je od Inspektorata RS da hitno obustavi izgradnju male hidroelektrane "Govza 1", navodeći da će u suprotnom organizovati protest i blokirati radove na gradilištu koje ugrožava njihovu bezbjednost.

Od Inspektorata RS traže i da naloži investitoru i izvođaču da se pridržavaju uslova definisanih projektom i dozvolom za gradnju. U prijavi koju je grupa građana uputila Urbanističko-građevinskoj i ekološkoj inspekciji RS navedeno je da izvođač radova preduzeće "Radis" iz Istočnog Sarajeva i investitor "Elektros" iz Banjaluke krše sve što je predviđeno dozvolama i projektom, piše “Glas Srpske”.

“Zabrinuti smo za bezbjednost jer svakodnevno izvode nenajavljena minirannja. Imamo saznanja i da je investitor zbog ušteda na trasi cjevovoda i vodozahvata odustao od izgradnje projektovanih šipova i potpornih zidova što ugrožava put” , navodi se u dopisu.

Mještani dodaju da investitor veoma malo ili nimalo ne zatrpava cjevovod.

“Investitor i izvođač radova su značajno prekršili uslove iz građevinske dozvole tako što su samoinicijativno povećali gabarite mašinske zgrade”, navodi se u prijavi građana.

U ovim mjesnim zajednicama 26. septembra će biti održan zbor građana na čijem dnevnom redu će biti gradnja elektrana "Govza 1" i "Govza 2" i njihov uticaj na puteve, okolinu i vodotok rijeke Govze na području Miljevine i Jeleča, a na koji su pozvali i načelnika Foče Radisava Mašića.

Izgradnja "Govze 1" počela je 30. jula prošle godine, a zbog kašnjenja izgradnje Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva tražilo je od koncesionara informacije o stepenu realizacije koncesionog ugovora i razlozima kašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije