Privreda

Ocić: Izgradnju gasovoda može da ugrozi pritisak EU na Italiju

Ocić: Izgradnju gasovoda može da ugrozi pritisak EU na Italiju
Ocić: Izgradnju gasovoda može da ugrozi pritisak EU na Italiju

BEOGRAD - Politička kriza u Ukrajini neće ugroziti realizaciju "Južnog toka", osim ako EU izvrši pritisak na Italiju da istupi iz tog projekta, što je malo vjerovatno zbog zavisnosti zapadne Evrope od ruskog gasa, rekao je stručnjak za naftno tržište Ozren Ocić.

On napominje da je Italija "veliki igrač" u projektu izgradnje gasovoda "Južni tok", čija je naftna kompanija "Eni" sa 20 odsto vlasništva drugi po veličini akcionar u "Južnom toku" i sa ruskim "Gaspromom" jedan od inicijatora tog projekta.

Ocić navodi da je, prema nezvaničnim informacijama, Grčka dobila signal od SAD da ne ulazi u projekat gradnje kraka "Južnog toka", koji bi od Bugarske išao preko Grčke i morem do Italije.

On ne vjeruje da bi se EU odlučila da posegne za mjerom stopiranja "Južnog toka" preko pritiska na Italiju, jer Evropa puno zavisi od Rusa i ne smije da preduzima suviše oštre mjere.

"Trećina potreba gasa Nemačke i Zapadne Evrope obezbeđuje se od ruskog gasa i to su milijarde kubika", rekao je Ocić i dodao da njemački kancelar Angela Merkel zato i taktizira sa sankcijama, dok je njen prethodnik Gerhard Šreder predsjednik Upravnog odbora gasovoda "Sjeverni tok", kojim se ruski gas doprema u EU.

Vlasnici "Južnog toka" su ruski "Gasprom" sa 50 odsto udjela, italijanski "Eni" sa 20 odsto, te francuska kompanija "Elektrisite de Frans" /EDF/ i njemački "Vinteršal" sa po 15 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije