Privreda

Od danas intenzivna sjetva kukuruza

Od danas intenzivna sjetva kukuruza
Od danas intenzivna sjetva kukuruza

BIJELJINA - Na području Semberije od danas je intenzivirana sjetva kukuruza na 26.000 hektara oraničnih površina.

"Planirano je da kukuruz, kao najzastupljenija kultura, bude zasijan na 26.000 hektara, od ukupno 32.000 hektara predviđenih za sjetvu različitih kultura u proljeće", rekla je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u bijeljinskoj gradskoj službi Jelica Radičić.

Ona navodi da je kukuruz do sada sijan sporadično, a s obzirom na postignutu temperaturu zemljišta od 10 do 12 stepeni, sjetva od danas intenzivno počinje.

"S obzirom na veliki broj mehanizacije sjetva neće dugo trajati, i, ukoliko vremenski uslovi dozvole, biće završena do kraja aprila", navela je Radičićeva.

Ona je istakla da će industrijsko bilje - soja, suncokret i duvan zauzeti 1.000 hektara, a povrće 3.800 hektara.

Radičićeva je dodala da proljećna sjetva počinje sa sjetvom krmnog bilja, i do sada je završena na planiranim površinama od 1.200 hektara, kao i sjetva ranih vrsta povrća na oko 2.000 hektara - krompira, mrkve, graška, luka, a tek slijedi sadnja paprike i paradajza.

"Ovogodišnja sjetva blago je zakasnila zbog vremenskih uslova, iako optimalni rokovi nisu prošli, posebno oni koji se odnose na sjetvu kukuruza, jer je sada idealno vrijeme za sjetvu ove kulture", istakla je Radičićeva.

Ona je dodala da ima dovoljno repromaterijala na tržištu. "Ima dovoljno svih sjemena različitog asortimana, kao i mineralnih đubriva, a vršimo i podjelu regersiranog dizel goriva po cijeni umanjenoj za 60 feninga u odnosu na tržišnu, što je obezbijedila Vlada Srpske", navela je Radičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije