Privreda

Od šeika 200 miliona dolara za srpsku poljoprivredu

Od šeika 200 miliona dolara za srpsku poljoprivredu
Od šeika 200 miliona dolara za srpsku poljoprivredu

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su sa emiratskim šeikom Muhamedom bin Zajedom dogovorena dva zajma ukupne vrijednosti 200 miliona dolara za srpsku poljoprivredu, ali da je problem što nema dovoljno dobrih projekata za te kredite.

Vučić očekuje da će Srbija u januaru otpočeti pregovore sa EU, te ističe da Srbija nikada nije bila bliža EU, ali i da je istovremeno u izuzetno dobrim odnosima sa Rusijom i Kinom.

Kada je riječ o primjedbi Evropske komisije na gasovod "Južni tok", Vučić je naveo da je taj projekat napravljen u skladu sa srpskim zakonima i da ga ne zanima sukob između EU i Rusije i Ukrajine.

"Niti znam, niti me zanima, neka raspravljaju koliko hoće, samo bilo bi lakše da ne raspravljaju preko naših leđa", istakao je Vučić sinoć za Radio-televiziju Srbije.

Govoreći o investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Vučić je naveo da su dva zajma od po 100 miliona dolara za navodnjavanje i poljoprivredu dobijena pod najboljim mogućim uslovima - jedan sa kamatom od tri odsto, a drugi sa manje od dva odsto, sa grejs periodom od tri godine.

"Mogli bismo odmah da povučemo sav novac, ali mi imamo projekte da povučemo 38 miliona dolara za navodnjavanje", rekao je Vučić.

Vučić očekuje da do kraja juna iduće godine bude otvorena velika fabrika avio-komponenti u Pančevu, sa izvozom od 400 do 450 miliona evra, a dijelovi će se direktno prodavati "Boingu" i "Erbasu".

On je naveo da je u Beograd i došao Muhamed el Abar, graditelj Burdž Halife, sa kojim je urađen koncept master-plana za projekat "Beograd na vodi", investicija vrijedna 3,1 milijarde evra.

"To bi značilo ne samo promenu igre, već promenu svega u regionu. Tu ima 1,5-1,6 kilometara izlaza na vodu. Srbija će posle toga drugačije izgledati", naglasio je Vučić.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, Vučić je istakao da državu niko nikad nije pobijedio, jer je jača od svih, te poručio "kriminalcima i tajkunima" da Srbiju neće ponovo "baciti na koljena".

Upitan da prokomentariše to što je sud dozvolio biznismenu Miroslavu Miškoviću, protiv kojeg se vodi postupak za zloupotrebe, da ode u London, Vučić je rekao da ne smije ništa da kaže, jer će sve što kaže biti protumačeno kao da ruši postulate nezavisnog pravosuđa.

"Jedino mogu da kažem da mi ništa nije jasno, iako mi je jasnije nego nekim drugim ljudima", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije