Privreda

Odbili pola plate da prekinu štrajk

Odbili pola plate da prekinu štrajk
Odbili pola plate da prekinu štrajk

DOBOJ - Radnici Tvornice kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" odbili su danas prijedlog Uprave preduzeća da za pola plate, za koju bi novac bio obezbijeđen prodajom pojedinih mašina u staro željezo, prekinu osmodnevni štrajk, tražeći isplatu 14 plata, tople hale, i zaštitnu opremu na radu.

"Šta vam znači pola plate od 150 KM na dug od 7.500 KM, i to nekada, ako bi prodali mašine i kada bude, nema određeno kada", zapitao je Predrag Jorgić, predsjednik Sindikalne organizacije, te dodao da bi radnici prekinuli štrajk ako im odmah isplate minimum pet plata, a ostatak dugovanja na rate.

"Znači, 33 procenta novca otišlo bi u popravke mašina, 33 procenta u plaćanje nekih obaveza, vjerovatno dobavljačima, i 33 za plate. Možda se radi o 150.000 KM ukupno, to nikakvo rješenje nije", smatra Zoran Vuković, radnik "Trudbenika".

Pregovorima Štrajkačkog odbora i Uprave preduzeća prisustvovao je i Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva RS, koji je tražio da štrajkačima, kojima je zabranjen ulaz u preduzeće, bude omogućeno da protest nastave u krugu tvornice, jer je to, kako je rekao, po zakonu i predviđeno. Nakon sjednice Upravnog odbora "Trudbenika", koji je ukinuo raniju odluku o prekidu proizvodnje, radnici su pozvani da se danas vrate na posao i istovremeno nastave pregovore sa Štrajkačkim odborom.

"Siguran sam da su radnici svjesni da bez proizvodnje, bez njihovog prisustva ovdje nema ni plata, mi moramo zajedno podijeliti sudbinu 'Trudbenika', da stvorimo uslove za normalnu proizvodnju, a time i uslove za normalnu isplatu plata", izjavio je Ljubo Milutinović, član Upravnog odbora tvornice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije