Privreda

Ograničenje rabata seli firme iz RS u FBiH

Ograničenje rabata seli firme iz RS u FBiH
Ograničenje rabata seli firme iz RS u FBiH

BANJALUKA - Najveći proizvođači i veletrgovci najavljuju gašenje firmi u RS i preseljenje sjedišta i pogona u FBiH ukoliko Narodna skupština RS usvoji Nacrt zakon o porezu na dobit, čiji je predlagač Vlada RS, objavio je poslovni portal "Capital.ba".

Predstavnici tih velikih kompanija iz RS ogorčeni su nacrtom pomenutog zakona, preciznije članom 21, kojim se rabat, koji ulazi u poresku osnovicu, ograničava na maksimalno tri odsto vrijednosti prihoda od prodaje.

Naime, "Hemofarm" Banjaluka, jedina fabrika lijekova u RS i najveća srbijanska investicija poslije "Telekoma", zatim "Banjalučka pivara" i najveća veletrgovina farmaceutskim proizvodima "Interpromet" Novi Grad, samo su neke od firmi koje upozoravaju na katastrofalne posljedice predloženog zakona.

Međutim, iz Ministarstva finansija RS su nam rekli da je u aprilu u cijeloj RS sprovedena najšira javna rasprava o setu poreskih zakona, te, između ostalog, i o Zakonu o porezu na dobit.

"Na njima je iznesen veliki broj pozitivnih prijedloga i sugestija, koji će biti detaljno razmotreni, a značajan broj njih i ugrađen u prijedloge zakona, prije nego što ih budu razmatrali Vlada RS i Narodna skupština RS", naveli su u Ministarstvu.

Aleksandar Veselinović, direktor "Hemofarma", rekao je da bi usvajanje zakona s ovim članom dovelo preduzeća iz RS u nekonkurentan položaj u odnosu na preduzeća iz FBiH.

"Zakon o porezu na dobit FBiH ne poznaje ograničenje rabata, tako da se preduzeća iz FBiH mogu prilagoditi trenutnim tržišnim uslovima, pri čemu im dati rabat umanjuje njihovu poresku osnovicu", rekao je on.

Naime, predloženi zakon o porezu na dobit bio bi "kap koja je prelila čašu" strpljenja privrednika u RS.

"Čak i prije ovog nacrta FBiH je imala daleko povoljnije poreske zakone, što je i dovelo do preseljena značajnog broja firmi iz RS, koje su, prosto, iskoristile prednosti koje pruža tamošnji poreski sistem. Sa druge strane, nama u 'Hemofarmu', a vjerujem i ostalim privrednicima, sve češće se postavlja pitanje: 'Do kada ostajete u RS'", kazao je Veselinović.

On je izrazio nadu da će zakonodavac imati sluha i uvidjeti da će predloženi član zakona neminovno dovesti do još veće nekonkurentnosti firmi iz RS u odnosu na firme iz FBiH.

Mirjana Jovanović, direktor finansijsko-informatičkog sektora "Banjalučke pivare", rekla je da je za proizvođača poput "Banjalučke pivare" naknadni rabat jedina mogućnost da na neki način kontrolišu svoje kupce, stimuliše prodaju svojih proizvoda, povrat ambalaže, kao i naplatu.

"Sa svakim kupcem se unaprijed, ugovorom i aneksima ugovora, definišu uslovi, koje moraju ispuniti, poput plana prodaje, čuvanja proizvoda i ambalaže u odgovarajućim uslovima, povrata prazne ambalaže, pravovremenog plaćanja obaveza za kupljenu robu, da bi mogli ostvariti pravo na određeni rabat", rekla je Jovanovićeva.

Međutim, najveća veleprodajna firma farmaceutskih proizvoda u RS "Interpromet" Novi Grad sa godišnjim prometom većim od 70 miliona KM i sa više od 200 zaposlenih radnika, otvoreno najavljuje preseljenje sjedišta u FBiH.

"Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, nama preostaju samo dvije opcije, gašenje firme ili preseljenja sjedišta u FBiH", rekao je Dragan Pilipović, direktor "Interprometa". Ističe da je i bez ovog zakona gotovo nemoguće boriti se s kompanijama iz ove branše čije je sjedište u FBiH, "jer oni dolaze sa duplo većeg tržišta i na kojem je povoljnija poreska politika".

Iz Ministarstva finansija RS, su još kazali da će s ciljem što realnijeg sagledavanja izazova s kojima se suočavaju privredna društva, preduzetnici, ali i građani RS, i u cilju izrade što kvalitetnijih zakonskih rješenja narednih dana biti dodatno organizovane stručne rasprave s učesnicima na finansijakom tržištu RS.

"Ministarstvo je i predložilo promjene u ovim zakonskim rješenjima s ciljem da se u optimalnom poreskom okruženju doprinese rasterećenju realnog sektora i novom zapošljavanju", rekli su iz ovog ministarstva i dodali da u tom smislu, od ovih zakonskih rješenja, svi privredni subjekti i građani mogu očekivati pozitivne promjene i efekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije