Privreda

Ogroman interes za "prebijanje dugova"

Ogroman interes za "prebijanje dugova"
Ogroman interes za "prebijanje dugova"

BANJALUKA - Privrednici iz RS izražavaju ogroman interes za Sistem multilateralnih kompenzacija i cesija, koji će omogućiti takozvano prebijanje dugova.

O tome dovoljno govori i jučerašnji seminar u Banjaluci, koji je organizovan od strane Privredne komore RS i Banjalučke berze, gdje je učešće prijavilo mnogo više privrednih subjekata nego što su kapaciteti sale u Komori, te je odlučeno da u petak, 23. oktobra, bude održan još jedan ovakav skup. Cilj seminara je da uputi zainteresovane privrednike u način pristupa sistemu, te način prijavljivanja obaveza i knjiženja rezultata kompenzacije. Milan Božić, direktor Banjalučke berze, koja je organizator sistema, rekao je da je cilj kompenzacije da se smanji iznos međusobnih dugovanja između preduzeća privatnog i javnog sektora, na način da svako prijavi neizmirene obaveze do 1. septembra ove godine, gdje će Berza pokušati da pronađe iznos obaveza i potraživanja koja se mogu međusobno kompenzovati. On je izrazio uvjerenje da će prva multilateralna kompenzacija, koja će biti održan 30. septembra, biti uspješno sprovedena.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, rekao je da je na seminaru bio veliki odziv učesnika, te da je bilo oko 100 prijavljenih preduzeća.

"Mi danas nismo mogli da primimo sve koji su bili zainteresovani da dođu i već smo dogovorili da u petak održimo još jedan seminar, pa se nadam da ćemo uspjeti svima pružiti potrebne informacije", kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije