Privreda

Oko 470 farmi sa značajnom proizvodnjom mlijeka

Oko 470 farmi sa značajnom proizvodnjom mlijeka
Oko 470 farmi sa značajnom proizvodnjom mlijeka

BANJALUKA - U Republici Srpskoj trenutno ima oko 470 farmi sa značajnom mjesečnom proizvodnjom mlijeka od 3.000 do 20.000 litara, a ove godine predviđena je nabavka 3.000 junica za farmere- ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

"U odnosu na  broj muznih grla u Republici Srpskoj, ukupna proizvodnja mlijeka u 2013. godini  procjenjena je na 345.065 litara, a ukupna vrijednost  na 182.884.450 KM", rečeno je Srni u ovom ministarstvu.

U Republici Srpskoj uspješno funkcionišu 22 farme sa proizvodnjom od 20.000 do 60.000 litara mlijeka, dvije farme koje proizvode od 60.000 do 100.000 litara i tri velike farme koje su nastale procesima privatizacije sa prozvodnjom od 100.000 do 500.000 litara mlijeka mjesečno.

"Vrijednost otkupljenog mlijeka sa farmi za potrebe mlijekoprerađivača u prošloj godini iznosila je oko 50 miliona KM, a u zavisnosti od kvaliteta farmerima se otkupna cijena utvrđuje od 0,50 KM po litri do 0,63 KM bez PDV-a.  U 2013. godini otkupljeno je oko 100 miliona litara mlijeka“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Otkup mlijeka na prostoru Srpske vrši se direktno od mlijekoprerađivača i posredstvom 35 organizatora otkupa koji mlijeko otkupljuju od farmera i prodaju mljekarama na preradu.   

Kvalitet mlijeka u otkupu kontroliše nezavisna laboratorije veterinarskog instituta "Vaso Butozan", pri čemu resorno ministarstvo učestvuje angažovanjem kontrolnih asistenata zaduženih za uzimanje zbirnih uzoraka sa otkupnih i sabirnih stanica. Od ukupno otkupljenog mlijeka, oko 72 odsto je standardnog kvaliteta.

Proizvodnja svinjskog mesa uslovljena je kretanjem cijene stočne hrane. Od 137.278 tovljenika organizovanom proizvodnjom mesoprerađivačima je isporučeno 36.135 tovljenika, a razlika se odnosi na vlastitu potrošnju i prodaju na stočnim pijacama.

"Tržišna vrijednost svinja za klanje je za 0,36 KM bila viša u 2013. godini u odnosu na 2012., ali je bio manji fizički obim proizvodnje“, naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Proizvodnja živinskog mesa, odnosno brojlera, bilježi rast  u odnosu na prethodni  višegodišnji period za 26,23 odsto, prije svega zbog dobre organizacije proizvodnje.

"Vrijednost mesa brojlera je za 0,39 KM po kilogramu niža u 2013. godini u odnosu na 2012. godinu, dok je značajno bio smanjen broj dana tova, odnosno ostvarena je bolja konverzija hrane“, pojašnjavaju u ovom ministarstvu.

Na osnovu ovih h podataka može se zaključiti da se nestabilnost u proizvodnji nije drastično odrazila na ukupan fizički obim proizvodnje animalnih proizvoda u Republici Srpskoj.

Pravo na novčane podsticaje za razvoj poljoprivrede i sela korisnik ostvaruje podrškom tekućoj proizvodnji i dugoročnom razvoju.

U resornom ministarstvu navode da pravo na premiju za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodne stoke imaju korisnici koji se bave proizvodnjom i uzgojem kvalitetno priplodne stoke, ako je kvalitetno takvo grlo proizvedeno u vlastitom zapatu ili kupljeno za dalji uzgoj u starosti do četiri mjeseca.

"Premija za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodne stoke utvrđuje se nakon obrade i obračuna prispjelih zahtjeva za svaku vrstu proizvodnje, nakon utvrđenog broja jedinica, a u skladu sa iznosom koji je utvrđen planom korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela“, naglašavaju u resornom ministarstvu Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije