Privreda

Okončan štrajk njemačkih željezničara

Okončan štrajk njemačkih željezničara
Okončan štrajk njemačkih željezničara

BERLIN - Štrajk njemačkih željezničara, za koji se vjerovalo da će biti najduži u istoriji, okončan je prijevremeno uz noćašnji dogovor o postupku poravnanja sindikata mašinovođa GDL i poslodavca "Dojče ban", što, međutim, ne znači da će putnici sasvim normalno odmah moći da putuju, upozoravaju njemački mediji.

"Dojče ban" i GLD su se dogovorili da štrajk bude okončan, ali da pregovori budu nastavljeni u postupku poravnanja, prenose mediji, navodeći da su arbitri u tom postupku bivši predsjednik brandenburške vlade Matijas Placek iz Socijaldemokratske partije i šef Vlade Tiringije Bodo Ramelov iz partije Ljevica.

Mediji navode da ima najmanje četiri razloga zašto je Klaus Vezelski, šef GDL, koji je, kako navode neki mediji, svojim beskompromisnim stavom nervirao cijelu Njemačku pristao na okončanje ovog, devetog po redu štrajka, započetog u prošli utorak.

Štampa ukazuje da je raspoloženje u javnosti, a i među sindikatom GDL za štrajk opalo, navodi, da štrajk ne donosi pare na račun.

Ovaj štrajk je podijelio sindikalce, a Vezelski je, pri tom, vodio i političku bitku, navode razloge analitičari i ističu da - na kraju štrajkački mač, nije više bio oštar.

To znači, komentarišu mediji, da je za poslodavca štrajk postao rutina i da su planovi i vanrednom redu vožnje, u vrijeme obustave rada, dobro funkcionisali. "Dojče ban" je, do duše, morao da uzme u obzir brojne otkazane vozove, ali štrajk imidžu njemačke željeznice, nije puno naštetio, komentarišu mediji.

Ovo je bila deveta obustava rada u dugom sporu izmedu sindikata mašinovođa GDL i dr5žavne njemačke željeznice" Dojce ban" zbog uslova rada.

Njemačka željeznica "Dojce ban", dnevno preveze oko 5,5 miliona ljudi i ima 300.000 zaposlenih, a sindikat mašinovođa GDL već mjesecima je u svađi u vezi s tarifom.

Mašinovođe traže povećanje zarada od pet odsto i jedan sat manje rada tokom sedmice i da se, pri tom, i mašinovođama na lokomotivama za manevrisanje obezbijedi isti status, kao i ostalim mašinovođama.

Političari su na prošli štrajk reagovali veoma ozbiljno, kao i na ovaj, upozoravajući na štete po prviredu i putnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije