Privreda

Okvir za kalašnjikov spasio "Kosmos"

Okvir za kalašnjikov spasio "Kosmos"
Okvir za kalašnjikov spasio "Kosmos"

BANJALUKA - Nekadašnji gigant namjenske industrije, Vazduhoplovno-remontni zavod "Kosmos", koji se protekle tri godine, nakon gubitka osnovnog, libijskog, tržišta borio za goli opstanak, ove je godine stao na noge.

Iz menadžmenta "Kosmosa" procjenjuju da će na domaćem tržištu u 2014. realizovati poslove vrijedne 1,5 miliona KM, dok će s ino-partnerima realizovati ugovore vrijedne šest miliona KM".

Iako su tokom proteklog kriznog perioda pokušavali da sklope nova partnerstva s firmama poput japanskog "Sankijo" ili američkim gigantom "Howell Machine Technologies", ovaj zavod namjenske industrije je šansu za oporavak našao na domaćem tržištu i novom saradnjom s američkim partnerima.

"Kosmos" je za ovu godinu sklopilo vrijedne ugovore s "Elektroprenosom BiH" i "Željeznicama RS" i pogodio višemilionski posao za proizvodnju okvira za kalašnjikove, namijenjene američkom tržištu.

Grujo Bogojević, tehnički direktor u ovoj firmi, precizirao je da "Kosmos" od osnivanja nije imao toliko posla za domaće tržište.

On je precizirao da "Kosmos" trenutno najveći dio poslova iz sektora energetike u RS radi za "Željeznice RS", te da se oni odnose na izradu 20 vučnih motora za električne lokomotive i izradu alternatora.

"U oblasti mašinstva za nas su najznačajniji poslovi koje realizujemo za 'Elektroprenos BiH', a veliki poslovni poduhvat za nas znači potpisivanje ugovora za izradu milion okvira za pušku kalašnjikov, model AK47, za američkog kupca", navodi Bogojević.

Pema Bogojevićevim riječima, "Kosmos" je dosad pogodio posao izrade jednog miliona okvira, dok prema dinamici stvari banjalučka firma na mjesečnom nivou može proizvesti 10.000 komada.

"Sada radimo okvire sa 30 metaka, ali pregovaramo o tome da za istog kupca počnemo proizvoditi serije okvira od po 20 metaka. Mislim da ćemo u narednih osam godina imati posla za ovu firmu. Za nas je ovo veoma važan ugovor, posebno iz ugla da odmah po isporuci dobijemo novac. Svaki okvir košta pet KM", rekao je Bogojević.

Pogodili posao izrade milion okvira za kalašnjikov

Bogojević je dodao da "Kosmos" radi i pola miliona KM vrijedan posao remonta vjetrogeneratora za holandsku firmu, te da će narednih dana maglajskom "Natronu" isporučiti remontovanih 120 elektromotora.

U "Kosmosu" je trenutno zaposleno 250 radnika, a u menadžmentu preduzeća najavljuju i mogućnost novog zapošljavanja. Od ovog broja radnika, njih 60 radi ino-program, dok svi ostali rade za poslove sklopljene na domaćem tržištu.

Dragan Ilić, generalni direktor "Kosmosa", kaže da je ocjena nove uprave preduzeća bila ta da se, iako ino-tržište donosi veliku dobit, firma mora značajno preorijentisati na izvjesnije domaće tržište.

"Mi smo ranije najvećim dijelom bili fokusirani na afričko tržište. Iako s našim partnerima tamo i dalje imamo odlične kontake, okolnosti poput rata u Libiji i Egiptu pokazale su da se tamo veoma lako može desiti nešto na šta apsolutno ne možemo uticati", rekao je on.

Dragan Marjanović, elektroničar koji je zaposlen u "Kosmosu" već 24 godine, kaže da se radnicima ove firme čini da su došli bolji dani.

"Mi smo bili firma koja je uvijek uspijevala nekako da radi, ali se sada osjeti da su nam se otvorila nova tržišta. Sad je stanje bolje, jer je dubioza firme očito zaustavljena. Nadamo se da nam dolazi bolje vrijeme", rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije