Privreda

Orban: SAD nas pritiska zbog energetske saradnje s Rusijom

Orban: SAD nas pritiska zbog energetske saradnje s Rusijom
Orban: SAD nas pritiska zbog energetske saradnje s Rusijom

MINHEN - SAD vrše veliki pritisak na Mađarsku zbog podrške koju pruža projektu izgradnje gasovoda Južni tok i širenju nuklearne elektrane Pakš, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban se obratio novinarima u Minhenu, nakon govora u "Hans Zajdel fondaciji", navodeći da su gasovod i elektrana prije svega ekonomske teme, koje su postale upletene u geopolitičke, vojne i bezbjednosne stvari zbog rusko-ukrajinskog konflikta, prenosi agencija MTI.

"Vašington obje stvari tumači kao približavanje Rusiji, a istina je da mi niti želimo da se nekome približavamo, niti da se od nekoga udaljavamo. Ne sprovodimo politiku prijateljsku prema Rusiji, već prema Mađarskoj", poručio je premijer, dodajući da su i Južni tok i elektrana Pakš pitanja državnog interesa za Mađarsku.

Izgradnja Južnog toka, kao pandan Sjevernom toku koji prenosi ruski gas do Njemačke, obilazeći Ukrajinu, važna je za Mađarsku jer bi na taj način obezbjedila priliv gasa uz eliminaciju rizika od situacije u Ukrajini, rekao je Orban.

Što se tiče širenja jedine mađarske nuklearne elektrane Pakš, premijer navodi da je jeftina energija dobar način da Mađarska ojača konkurentnost. Za razliku od Njemačke, Mađarska nema ogromna sredstva na raspolaganju koja bi mogla da usmjeri na proizvodnju obnovljive energije, a domaći izvori energije su rijetki, dodao je Orban.

"Jedini način da smanjimo zavisnost od spoljnih izvora energije je širenje nuklearne elektrane Pakš. Budući da je elektrana izgrađena pomoću ruske tehnologije, logično je da će i njeno širenje biti obavljeno u saradnji sa Rusima. SAD to, ipak, tumače kao približavanje Rusiji u vrijeme kada je njihov stav da Evropa treba da se udalji od Rusije, a ne da sarađuje sa njom", rekao je on.

Na temu krize u Ukrajini, Orban je poručio da su potezi zapada opravdani, ali da ekonomske sankcije Rusiji utiču na evropske zemlje, uključujući Mađarsku i da će, ukoliko budući potezi ne budu razumniji, centralna Evropa i Njemačka u predstojećim godinama pretrpeti ozbiljne ekonomske posljedice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije