Privreda

Osnivanje agrarne banke nije održivo

Osnivanje agrarne banke nije održivo
Osnivanje agrarne banke nije održivo

BANJALUKA - Nakon što su iz Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije najavili pokretanje inicijative za osnivanje agrarne banke u RS, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da osnivanje te banke, koja bi se bavila isključivo plasiranjem kredita poljoprivredi, prema mišljenju bankarskih stručnjaka, nije održivo.

Kako su naveli, iskustva razvijenih zemalja pokazuju da takve banke na kraju plasiraju do 20 odsto svojih plasmana u poljoprivredu, dok ostale plasmane vrše u manje rizične sektore privrede.

"Da bi kreditni plasmani u poljoprivredi bili jeftiniji, bankama se moraju obezbijediti jeftiniji izvori kapitala za plasman, ali s obzirom na ekonomsku i političku situaciju u BiH, to je jedino moguće zaduživanjem kod međunarodnih organizacija", rečeno nam je iz ovog ministarstva. Oni su istakli da Vlada RS ima tri poluge putem kojih stimuliše ulaganja u poljoprivredu. Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je pitanje osnivanja agrarne banke pokretano prije dvije do tri godine, ali da je nastupanjem kriznih perioda i ovogodišnjih poplava, priča o agrarnoj banci zaustavljena.

"Za sve poljoprivredne proizvođače bilo bi poželjno osnivanje agrarne banke koja bi bila u stoprocentnom vlasništvu RS, kako bi se pokušala obezbijediti sredstva za naš agrar", istakao je Marinković i dodao da je svaki kredit koji poljoprivrednici trenutno dobijaju od komercijalnih banaka neprihvatljiv zbog visokih kamata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije