Privreda

Osposobljavanje žena za bavljenje uzgojem koza

DOBOJ - Za 30 nezaposlenih žena iz pet opština sa dobojskog područja danas su uručeni sertifikati i one će biti osposobljene da se bave uzgojem koza, proizvodnjom i preradom mlijeka.

Serifikati su uručeni ženama sa područja Doboja i Petrova u Republici Srpskoj i Doboj Istoka, Doboj Juga i Usore u Federaciji BiH, koje učestvuju u projektu "Osnaživanje žena za bavljenje stočarstvom".

Predsjednik Udruženja "Primanatura" iz Doboja Džemil Vejzović rekao je da će po okončanju projekta biti formirana prva ženska proizvodna zadruga, koja će obuhvatiti farmu rasplodnih koza sa oko 150 inicijalnih grla, te 60 malih, privatnih i samoodrživih farmi sa područja pet opština.

Vejzović je istakao da će plasman proizvoda biti unaprijed zagarantovan sa strateškim partnerom u skladu sa odgovarajućim standardima.

On je napomenuo da je uručenjem sertifikata završena prva faza ciklusa sticanja neophodnih znanja za uzgoj koza.

Osim osoblja iz "Primanature", na pripremi budućih farmera angažovani su i stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, Agronomskog fakulteta iz Zagreba, te "Agrolinka" iz Sarajeva.

Samir Kalik, profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, angažovan na podučavanju o proizvodnji i preradi mlijeka, kaže da je zadovoljan usvojenim znanjem koje pokazuju ove žene.

Na osnovu iskustva iz Hrvatske, Kalik kaže da će s obzirom da su rigorozoni standardi EU polaznicama biti potrebna pomoć lokalne vlasti i drugih institucija prilikom plasmana proizvoda na tržište.

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Doboja Duško Paravac istakao je da  projekat "Osnaživanje žena za bavljenje stočarstvom" ima punu podršku gradske uprave.

Prema njegovim riječima, projekat će imati svoje mjesto u lokalnom programu podsticaja za poljoprivredu u 2015. godini, čija se izrada očekuje u maju.

Projekat realizuje Centar za zaštitu prava i interesa žena "Primanatura" iz Doboja u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH.

Projekat uključuje nezaposlenih žena iz ruralnih područja, traje do aprila i uključuje dva programa - psihosocijalnu i stručno-tehničku podršku ženama, te deset radionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije