Privreda

Osvajanjem novih tržišta riješiti probleme u mljekarstvu

Osvajanjem novih tržišta riješiti probleme u mljekarstvu
Osvajanjem novih tržišta riješiti probleme u mljekarstvu

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić izjavio je da se iz trenutnih problema u oblasti mljekarstva može izaći obezbjeđivanjem dodatnih tržišta za proizvode iz BiH.

"To podrazumijeva ispunjavanje jasno definisanih uslova i kriterijuma, koji nisu nimalo laki i čija realizacija predstavlja odgovornost svih u BiH, kako institucija na različitim nivoima vlasti, tako i privrednih subjekata, o čemu svjedoče i nalazi FVO misije iz ove godine", pojasnio je Tučić.

On je konstatovao da i blokada carinskih terminala koju vrše udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara svima treba da predstavlja posljednji poziv na otrežnjenje i intenziviranje aktivnosti kako bi se uslovi za povećan izvoz ove kategorije proizvoda iz BiH stekli u što kraćem vremenskom periodu.

Tučić je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu sa dogovorom koji je postignut na sastanku od 11. novembra, a na kojem su učestvovali predstavnici i Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada, definisalo set zaključaka koji je upućen Savjetu ministara BiH na razmatranje.

On je ocijenio da bi zaključci, iz kojih bi proistekle konkretne aktivnosti koje će provesti nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, trebalo da doprinesu poboljšanju situacije u oblasti mljekarstva u BiH.

"Riječ je o različitim aktivnostima koje se mogu grupisati u nekoliko osnovnih pravaca, a koje podrazumijevaju, na primjer, jačanje kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH, odnosno intenziviranje aktivnosti u pravcu proširenja potencijala plasmana ove kategorije proizvoda iz BiH na spoljna tržišta", saopštio je Tučić.

Prema njegovim riječima, centralno mjesto zauzima tržište EU, ali i takozvana treća tržišta, kao što su tržišta Turske ili Ruske Federacije, iako među njima postoje i određene razlike.

"Paralelno s tim vrše se konstantne dodatne i detaljne analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH i, za sada, sve analize pokazuju da se prekomjeran uvoz ili dampinški uvoz ne može registrovati", rekao je Tučić.

On je napomenuo da niko ne osporava činjenicu da su se na određenim prodajnim mjestima zaista pojavili mliječni proizvodi ispod normalne ili realne cijene, međutim, potrebno je utvrditi razloge za tu pojavu.

Komentarišući mogućnost sličnih problema kada je riječ i o nekim drugim proizvodima u BiH, Tučić je rekao da resorno ministarstvo, u okviru nadležnosti, uz mlijeko i mliječne proizvode, vrši i određene analize kada je riječ i o uvozu mesa i mesnih prerađevina u BiH.

"Predmetne analize biće okončane u narednom periodu. Međutim, prema preliminarnim podacima određena specifična kretanja se mogu konstatovati, te je neophodno utvrditi njihove uzroke prije preduzimanja bilo kakvih daljih koraka", istakao je on.

U svakom slučaju, kaže Tučić, nakon okončanja ovih analiza i utvrđivanja relevantnih kretanja u kontekstu količine i cijene uvoznog mesa i mesnih proizvoda, u skladu sa rezultatima do kojih će se doći, te uvažavajući propisane procedure, nadležne institucije u BiH preduzeće odgovarajuće mjere.

Kada je riječ o "plavom dizelu", čije uvođenje su na protestima zahtijevali mljekari, Tučić je podsjetio da, iako se ne radi o direktnoj nadležnosti, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH do sada u relativno kratkom vremenskom periodu dva puta pokrenulo inicijativu da se ovo pitanje riješi na nivou BiH.

"Međutim, oba puta nismo naišli na razumijevanje; te su inicijative odbačene. Uprkos tome, ovih dana smo ponovo, po treći put, uputili ovu inicijativu, pa se nadamo da će ovaj put biti više sluha onih koji o ovom pitanju i odlučuju", rekao je ministar Tučić.

On je podsjetio da je pitanje graničnih prelaza sa EU, odnosno Hrvatskom, regulisano posredstvom odgovarajućeg sporazuma koji je zaključen 19. juna 2013, te da je za bilo kakvu eventualnu redukciju broja graničnih prelaza potrebno ući u izmjene ovog sporazuma.

"Slažem se da je BiH, i posebno Republika Srpska, oštećena ovakvim rješenjima i znam da je i prilikom njegove ratifikacije definisan stav da se pokrenu inicijative prema Briselu kako bi do odgovarajućeg prilagođavanja ovog sporazuma i došlo, a zašto to nije realizovano trebaju da odgovore oni koji ovim procesima i rukovode", naglasio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Vezane vijesti:

U Gradišci zaustavljena 2 kamiona

Usorac: Od protesta želimo efekat, a ne cirkus

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije