Privreda

Otvoren međunarodni skup o graditeljstvu

Otvoren međunarodni skup o graditeljstvu
Otvoren međunarodni skup o graditeljstvu

BANJALUKA - U Banjaluci je danas otvoren Osmi međunarodni naučno-stručni skup "Savremena teorija i praksa u graditeljstvu" na kojem će biti prezentovano oko 40 radova autora koji su eminentni naučni radnici i stručnjaci iz Srpske, regiona i Evropske unije.

Dvodnevni skup, na kojem je učešće uzelo stotinjak učesnika iz sedam zemalja, baviće se raznim i najinteresantnijim oblastima graditeljstva - urbanizam, arhitektura, građevinarstvo, ekologija, zemljotresno inženjerstvo, elektrotehnika, mašinstvo i druge.

Pomoćnik ministra za urbanizam i prostorno planiranje Republike Srpske Dragan Jevtić rekao je da resorno ministarstvo učestvovanjem u organizaciji ovakvog skupa pokazuje da je zainteresovano za nova dostignuća u građevinarstvu.

"Resorno ministarstvo će predstaviti zakonsku regulativu koja je trenutno na snazi, nedostatke koji su primjećeni i buduće korake koje treba uraditi da bi se što efikasnije borili sa problemom kao što je bespravna gradnja", naveo je Jevtić i dodao da je skup prilika da se razmjene iskustva, s ciljem unapređenja graditeljstva u RS i okruženju.

Arhitekta Branko Bojović, jedan od predavača na skupu, istakao je da je usitnjavanjem političkih teritorija na Balkanu došlo i do usitnjavanja građevinarstva, gdje su od velikih i moćnih firmi ostale male preduzetničke firme bez tehnologije i kapitala, sa malim znanjem.

"Od velikih investitora, koje smo imali u velikoj državi, ostali su mali investicioni potencijali malih političkih teritorija", naglasio je Bojović.

On je dodao da je neophodno pristupiti izgradnji novog društva, nove ekonomije i da se "hvata" evropski korak iz materijalnih i egzistencijalnih interesa.

"Ovakvi skupovi donose informacije o novim trendovima i moramo naći intelektualni kapacitet da se 'okačimo' o to u ovim uslovima u kojim živimo", rekao je Bojović.

Generalni direktor Zavoda za izgradnju iz Banjaluke Aleksandar Cvijanović naglasio je da skup daje priliku da mlade stručnjake u oblasti graditeljstva o novim metodama i dostignućima u ovoj oblasti upoznaju iskusni, eminentni profesori i graditelji, koji su gradili u bivšoj državi, ali i u novijem vremenu.

Naučno-stručni skup otvorio je gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović koji je rekao da je graditeljstvo bitno za jedan grad, te da su skupovi poput današnjeg korisni za unapređenje ove oblasti.

"Živimo u vrijeme tranzicije kada se u mnogim oblastima gube vrijednosti i kada se bitne stvari stavljaju na marginu. U Banjaluci prvo o čemu moramo razmišljati jeste pitanje statike objekata. Može se postaviti pitanje koliko su na objektima, pogotovo građenim u ovom vremenu, zaista ispoštovane sve one norme koje se moraju poštovati", rekao je Davidović.

Organizatori skupa su Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Zavod za izgradnju Banjaluka, Privredna komora Srpske i Arhitektonsko-građevinski fakultet Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije