Privreda

Otvorena dionica Sarajevo zapad - Tarčin

Otvorena dionica Sarajevo zapad - Tarčin
Otvorena dionica Sarajevo zapad - Tarčin

SARAJEVO - Na koridoru "Pet ce" danas je svečano otvorena dionica Sarajevo zapad - Tarčin.

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da je više od 5.000 radnika protekle četiri godine gradilo koridor "Pet ce", dok je još 10.000 ljudi bilo angažovano na pratećim poslovima u vezi sa ovim projektom.

"Ovo nije bio samo građevinski projekat, već i direktni generator razvoja ukupne privrede koja bi bez ovoga doživjela sudbinu naših susjeda i našla se u ekonomskoj recesiji i smanjivanju broja zaposlenih", rekao je Lagumdžija.

On kaže da je ovo dodatni motiv za okončanje generacijskog projekta autoputa na koridoru "Pet ce" kao kičme ukupne komunikacione mreže i integracije cijele BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

"Puno toga je urađeno, a još više posla je pred nama, jer je 80 kilometara autoputa koje smo spremni okončati u naredne četiri godine u finansijskom i tehničkom smislu 50 odsto zahtjevniji nego prethodnih 65 kilometara", rekao je Lagumdžija.

On je naveo da ovaj novi i veliki izazov znači i više od 25.000 direktnih i indirektnih novih radnih mjesta, od čega će živjeti više od 100.000 građana BiH.

Vrijednost izgradnje dionice iznosila je 310 miliona evra. Putarina na ovom dijelu autoputa zasad neće biti naplaćivana.

Dionica predstavlja jedan od najzahtjevnijih projekata na Koridoru 5c i sastoji se od tri poddionice: Vlakovo - Lepenica (10,1 km), Lepenica - Suhodol (5,5 km) i Suhodol - Tarčin (4,6 km). Na navedenoj dionici projektovano je 7 tunela, 7 mostova/vijadukata, petlja Vlakovo, čeono naplatno mjesto Vlakovo, petlja Lepenica, odmorište Mokrine i petlja Tarčin.

Dionica se nastavlja na Sarajevsku zaobilaznicu kod Vlakova i ovim je Bosna i Hercegovina dobila 82 kilometra autoputa A1 u cjelini, od Tarčina do Zenice. Sa dionicom Bijača - Međugorje na jugu, to je ukupno 92 kilometra. Zajedno sa 32 kilometra autoputa E661 Banjaluka - Gradiška, Bosna i Hercegovina će od septembra imati ukupno 124 kilometra autoputa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije