Privreda

Otvorena prva fabrika u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli

Otvorena prva fabrika u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli
Otvorena prva fabrika u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli

GRADIŠKA - U Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli kod Gradiške počela je da radi Fabrika stočne hrane preduzeća "Golić trejd", koja je već zaposlila osam radnika.

Ovo je prva fabrika u toj zoni, a prema riječima projekt menadžera u Agenciji za lokalni razvoj u Gradišci Nenada Kesića, uskoro se očekuje početak rada još dva proizvodna pogona.

"Agroindustrijska zona u Novoj Topoli sa površinom od 1,44 miliona kvadratnih metara najveća je poslovna zona u BiH. To je jedan industrijski grad sa svim potrebnim sadržajima. Uskoro počinje izgradnja glavnog objekta - Veletržnice, a treba da počne da radi i Fabrika čokolade i jedan pogon Zemljoradničke zadruge 'Krajina'", rekao je Kesić.

On je naglasio da su u cijeloj zoni sprovedene kanalizacione mreže za oborinsku i fekalnu kanalizaciju, te da je u jednom dijelu završena elektro-infrastruktura.

"Vlada Republike Srpske pomogla je ovaj projekat sa milion maraka, dok lokalna zajednica nije izdvojila nijednu marku. Za projekat elektrosnabdijevanja već smo dali 1,2 miliona maraka, a ukupno će nakon dovođenja novog visokonaponskog voda za ove namjene biti utrošeno 3,5 miliona KM", rekao je Kesić.

Već devet investitora kupilo je potpuno uređeno građevinsko zemljište u Agroindustrijskoj zoni, a prema riječima Aleksandra Golića, direktora preduzeća "Golić trejd", privukli su ih veoma stimulativni uslovi.

"Jedan kvadratni metar uređenog građevinskog zemljišta dobili smo po

cijeni od jedne KM. To je za nas veoma stimulativno i odlučili smo se za proširenje preduzeća i prijem novih radnika", naglasio je Golić.

Novootvorena Fabrika stočne hrane proizvodiće godišnje 5.000 tona koncentrata, a imaće i ulogu ugovaranja ratarske proizvodnje sa poljoprivrednicima.

Prema Kesićevim riječima, u 2014. godini u ovoj zoni planirano je obezbjeđenje alternativnog snabdijevanja vodom, izgradnja Veletržnice, produženje kanalizacione mreže za 1,3 kilometra, te asfaltiranje saobraćajnica, izgradnja rasvjete i trotoara, kao i postavljanje ograde.

Kesić je istakao da je postignut veliki uspjeh, uprkos neočekivanim problemima.

"Zaposleni u Agenciji za lokalni razvoj nisu primili osam plata, a novac za dvije plate smo pozajmili. Nismo obuhvaćeni ni rebalansom budžeta za ovu godinu ni budžetom za narednu godinu. Pripremamo tužbu protiv Agencije za lokalni razvoj, njenog upravnog odbora i opštine Gradiška", rekao je Kesić, čije djelo je cjelokupan projekat nove zone u Novoj Topoli.

Odgovarajući na pitanje ko opstruiše projekat Agroindustrijske zone, Kesić je rekao da će uskoro saopštiti imena pojedinaca i političkih partija, te da mu je danas bila namjera da javnosti pokaže šta je učinjeno u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije