Privreda

Ovo je srpski kralj mesa koji je postao najveći zemljovlasnik u Hrvatskoj

Ovo je srpski kralj mesa koji je postao najveći zemljovlasnik u Hrvatskoj
Ovo je srpski kralj mesa koji je postao najveći zemljovlasnik u Hrvatskoj

ZAGREB - U ponedjeljak kasno poslijepodne, nakon gotovo tri godine pregovora, preduzetnici Enver Moralić i Petar Matijević potpisali su dokument o prodaji poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci.

Vijest sama po sebi ne bi bila toliko zanimljiva da ovim preuzimanjem 64-godišnji preduzetnik iz Srbije nije postao najveći privatni vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj jer je uz 60-ak zaposlenih, stočnu farmu, skladišta i mehanizaciju kupio i 1500 hektara vrlo kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta.

- Prvi sam srpski biznismen koji je kupio poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj i ujedno najveći vlasnik oranica u toj zemlji. Ima hrvatskih kompanija koje obrađuju veće površine, ali ih uznjmljuju, nemaju ih u vlasništvu - rekao je nakon preuzimanja Matijević, koji je sa svojih 30.000 hektara zemljišta i 2600 zaposlenih najveći zemljovlasnik u Srbiji.

U prvim medijskim nastupima nakon obavljenog posla Matijević je naglasio da je odrastao u Srijemskim Lazama pokraj Vinkovaca, a sada je ostvario svoj san o ulaganju u svoj zavičaj. Rođen je 1951. godine u Kninu, odakle se s roditeljima kao dijete preselio u Slavoniju.

Nakon poljoprivrednih poslova na selu završava srednju trgovačku školu i zapošljava se kao poslovođa u zagrebačkoj Slaviji. U Zagrebu ga početak rata zatiče kao vlasnika restorana Zdravljak i Alfa i pizzerije Zagreb. Godine 1991. rasprodaje svoju imovinu i odlazi u Novi Sad, gdje počinje graditi svoje poslovno carstvo.

- Takva su tada bila vremena. Morao sam otići iz Zagreba iako me politika nikad nije zanimala. Sve što sam napravio, napravio sam sam. Da bi uspio, čovjek mora imati viziju. Često kažem da sam još kao dječak čuvajući dvije svinje razmišljao o tome kako bi bilo da ih imam sto. Sigurno bi mi bilo bolje i isplativije nego s ove dvije, mislio sam tada, pa tako i sada - kaže za početak Matijević. Nastavlja sa svojom poslovnom filozofijom.

- Mogu ukratko reći da nisam toliko pametan, ali sam brz. Volim igru velikih brojeva i sve što radim, radim na veliko i nastojim biti brz, brži i ispred drugih, iako me ta brzina ponekad zna skupo koštati - kaže.

Tako je, nastavlja, i s investiranjem u zemlju, poljoprivrednu proizvodnju. Nakon kupovine nekoliko kombinata u Vojvodini osnovao je mesnu industriju kojoj danas duguje nadimak “srpski kralj mesa”.

- Moja mesna industrija ima oko 200 gotovih proizvoda, imam najveću klaonicu na Balkanu gdje koljemo najviše svinja, junadi, pilića i pura. Otvorio sam 133 maloprodajna objekta, mesnica u koje dnevno dopremimo oko 200 tona mesa i prerađevina. Imam dvadesetak firmi, četiri hotela... Sve su to brojke koje mi daju za pravo pokušati nešto slično u Hrvatskoj - kaže.

Za početak, investicija u poljoprivredno zemljište u Jankovcima i Negoslavcima trebala bi mu poslužiti kao pilot-projekt, svojevrsno “ogledalo za dalja ulaganja”.

-Nakon dubinske analize zbrojili smo sve prednosti i nedostatke ulaganja u ove zadruge. Zaključili smo da je važno steći iskustva poslovanja po europskim pravilima. Kod vas postoje subvencije, kod nas ih nema pa opet naš ratar u Vojvodini ima veći prinos po hektaru. Nema nikakvog razloga da to i ovdje ne postignemo jer su površine okrupnjene, a bez velikih površina nema dobrih rezultata - kaže Matijević.

U srpskim medijima navode da rijetko daje intervjue, jedan od najbogatijih Srba kaže da mu smeta što tabloidi u Srbiji stalno potenciraju kuloarske priče o njegovom poslovanju. Prije 15 godina njegova je porodica bila i ucijenjena nakon otmice sina Bojana, za što je Matijević platio gotovo milion maraka otkupnine. Kasnije su otmičari pronađeni.

Drugi skandal koji se veže uz Matijevića je njegovo hapšenje 2013. zbog sumnje da je građevinskim mešetarenjem oštetio grad Novi Sad za 1,3 miliona evra. Suđenje još nije gotovo. Piše se i o problemima s gradnjom hotela u zaštićenom dijelu Fruške gore, spočitavaju mu se kumovsko-poslovno-zemljačke veze s Vojislavom Gajićem, porijeklom iz Bobote.

- Trebalo se snaći u poslovnom okružjenju kakvo je tada bilo. Sada su pravila jasna i svima je u interesu da kvalitetnim radom dostignemo evropske standarde - zaključuje Matijević. I najavljuje dolazak svoje mesne industrije u Hrvatsku i želju za ulaganjem u turizam.

(NN/Jutarnji)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije