Privreda

Ozimi usjevi u relativno dobrom stanju

Ozimi usjevi u relativno dobrom stanju
Ozimi usjevi u relativno dobrom stanju

NOVI GRAD - Na području opštine Novi Grad jesenas je zasijano 20 odsto manje površina nego u jesen 2013, a ozimi usjevi su u zimski period ušli u relativno dobrom stanju.

Šef opštinskog Odsjeka za poljoprivredu Olivera Popović kaže da su obilne padavine u jesenjem periodu uslovile da jesenja sjetva bude obavljena u kratkom periodu.

"Zasijano je oko 5.600 hektara, što je oko 20 odsto manje nego godinu dana ranije", rekla je Popovićeva.

Prema njenim riječima, snijeg koji je pao krajem prošle godine dobro je došao usjevima.

"Ozimom strnom žitu za nesmetano klasanje, vlatanje i cvjetanje, odnosno za prelazak iz vegetativne u generativnu fazu potrebne su niske temperature, a takvi uslovi su u periodu jeseni i zime kad je žito u periodu jarovizacije", kaže Popovićeva.

Ovaj period jarovizacije odvija se na temperaturama ispod pet stepeni Celzijusovih i traje i do 50 dana, što zavisi od vrste i sorte.

Popovićeva je navela da su u ovom periodu usjevima odgovarale niske teperature, jer se nakon toga usjevi polako prilagođavaju višim temperaturama, odnosno počinje vegetacija i ne bi bilo dobro da se pojavi golomrazica.

"Proizvođači treba da budu obazrivi prilikom primjene azotnih đubriva, jer prevelika količina može izazvati bujnost što se može negativno odraziti na usjeve", naglasila je Popovićeva.

Ona je zato još jednom napomenula da je za određivanje potrebnih količina đubriva za prihranu neophodna analiza zemljišta.

Popovićeva je savjetovala popljoprivrednim proizvođačima i da je usjeve potrebno zaštititi od glodara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije