Privreda

Panika među štedišama Ljubljanske banke zbog zbunjujuće informacije

Panika među štedišama Ljubljanske banke zbog zbunjujuće informacije
Panika među štedišama Ljubljanske banke zbog zbunjujuće informacije

ZAGREB - Svi štediše Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH ne moraju do ponedjeljka podnijeti zahtjeve za povrat štednje u centralu banaka u Zagrebu i Sarajevo.

Rok, koji ističe u ponedjeljak, odnosi se samo na one koji moraju provjeriti imaju li valjane štedne knjižice. Konkretno, to su oni građani koji su knjižice preuzeli od izvornih štediša, npr.  ugovorom o darivanju, doživotnom skrbništvu ili cesiji.

HRT je u četvrtak objavio prilog koji djeluje pomalo zbunjujuće jer na početku priloga nije objašnjeno na koga se rok u ponedjeljak odnosi pa se stiče dojam da vrijedi za sve štediše što je izazvalo priličnu paniku.  Ali, ovakvih štediša koji nisu izvorni je vjerovatno malo.

U Javnom pozivu slovenskog Ministarstva finansija jasno se vidi da je rok za podnošenje zahtjeva za povrat štednje od 1. decembra pa sve do 31. decembra 2017. godine.

Presudom u slučaju “Ališić i drugi protiv Slovenije” Evropski sud u Strasbourgu je 2014. ustvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno ljudsko pravo raspolaganja imovinom i pravo na pravnu zaštitu jer nisu mogli do svoje štednje.

Sloveniji je naređeno donošenje zakonskih mjera kako bi se štediše Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH doveli u isti položaj sa slovenskim štedišama kojima je stara štednja isplaćena u ratama još prije dvadeset godina.

(NN/Telegram)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije