Privreda

Pavić: Sagledati probleme farmera, kako bi se povećao otkup mlijeka

Pavić: Sagledati probleme farmera, kako bi se povećao otkup mlijeka
Pavić: Sagledati probleme farmera, kako bi se povećao otkup mlijeka

KOZARSKA DUBICA - Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić posjetio je danas preduzeće "Mlijekoprodukt" u Kozarskoj Dubici da bi se upoznao o problemima koji opterećuju kooperante iz Prijedora i o načinima na koje se mogu poboljšati uslovi za izvoz mlijeka u EU.

Pavić je dodao da je neophodno sagledati šta grad Prijedor može učiniti sa prijedorskim farmama da bi se otkup i kvalitet mlijeka poboljšali i uspunili uslovi za izvoz.

"Ovo preduzeće je lider za otkup i proizvodnju mlijeka u Republici Srpskoj, a s obzirom na to da u otkupu mlijeka učestvuje dosta farmi iz Prijedora, koji čine desetak odsto ukupnog otkupa mlijeka i time desetinu proizvodnje, došao sam ovdje da vidim sa kojim se problemima farmeri suočavaju i kako da poboljšamo kvalitet, ali i ukupni obim proizvodnje koji oni daju `Mlijekoproduktu`", rekao je Pavić novinarima.

Direktor prodaje i marketinga "Mlijekoprodukta" Aleksandar Marić potvrdio je da je izvoz krenuo od septembra i da je do sada izvezeno 40 tona mlijeka.

"Nakon pauze više od dvije godine, kada nismo bili u prilici da izvozimo u Hrvatsku, odnosno EU, izvoz je krenuo uz početne probleme, ali sada više ne postoji nijedan razlog da se odgađa izvoz i mi smo ponovo na tom tržištu", rekao je Marić.

Podsjetivši da je prije dvije godine prodaja iznosila oko 2,5 do tri miliona tona, Marić je naveo da će sada, prema njihovim procjenama, prodaja na mjesečnom nivou biti oko 200 do 250 tona.

"To je mnogo manje nego prije dvije godine, Hrvatska je sada preplavljena jeftinim mlijekom iz EU, čije su cijene dosta niske, tako da smo sada i dosta nekonkurentni na tom tržištu, ali pokušaćemo da vratimo svoj dio tržišta", istakao je Marić.

U posjeti dubičkoj mljekari danas su bili i prijedorski farmeri, među kojima i Milan Škundrić, vlasnik farme "Škundrić", koji je izrazio je zadovoljstvo odnosom grada Prijedora prema farmerima, kao i saradnjom sa "Mlijekoproduktom".

"Sa moje farme dnevno odlazi oko 3.000 litara mlijeka od 150 muznih grla. Otvaranje granica prema tržištu EU znači nam mnogo, jer samim tim što mljekara ima veće tržište, biće i veće mogućnosti otkupa mlijeka", rekao je Škundrić.

Farmer Dragan Baltić kaže da njegova farma ima 60 muznih grla, a da dnevno dubička mljekara otkupljuje oko 1.200 litara mlijeka.

"Nadamo se da će mlijeko ići u EU jer smo mi ispunili sve uslove. To je dobro za nas jer očekujemo da će biti veća potražnja za mlijekom kod nas, što će značiti i rentabilniju proizvodnju mlijeka u Republici Srpskoj", dodao je Baltić.

Osim kooperanata iz Prijedora, otkupno područje "Mlijekoprodukta" čine i kooperanti od Novog Grada do Bijeljine i južno do Kupresa i Šipova, što je ukupno oko 1.700 farmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije