Privreda

Pavić: Višestruka korist od prodaje mesne industrije Impro

PRIJEDOR - Prijedorska mesna industrija "Impro" prodata je kompaniji "LSA" iz Brčkog, čiji su predstavnici danas potpisali kupoprodajni ugovor sa kompanijom "Heta" koja je pronašla ovog investitora.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je da prodaja mesne industrije "Impro" ima višestruku korist ne samo za Prijedor, već i za Srpsku i BiH, jer znači zapošljavanje, stvaranje dohotka i povećanje izvoza.

"Ovim je otvorena mogućnost otvaranja velikog broja malih farmi koje će svoju robu moći plasirati na sigurno tržište. Do sada je tržište sa stočnim fondom bilo nestabilno bez garantovanog otkupa stoke", rekao je Pavić na konferenciji za novinare.

On je istakao da fabrika za proizvodnju i preradu mesa "Impro", koja je bila jedan od nosilaca razvoja predratnog Prijedora, uskoro treba da počne proizvodnju.

"Kompanija 'LSA', sa italijanskim vlasništvom, garancija su da će se 'Impro' ne samo vratiti na stare staze nego da, kao budući vlasnici, odmah u startu namjeravaju proširenje proizvodnje i asortimana", kaže Pavić.

On smatra da je veoma važno što fabrika ostaje u dosadašnjoj djelatnosti i što proširuje obim poslovanja.

Generalni direktor kompanije "Heta" Manfred Gram rekao je da je "Ipmro" bio jedan od najvećih poslodavaca u prijedorskoj regiji.

"Veoma smo zadovoljni što smo uspjeli da nađemo ozbiljnog investitora koji je bio zainteresovan da ponovo započne proizvodnju", kaže Gram.

On je dodao da početak proizvodnje znači početak boljeg, prosperitetnijeg života u ovom gradu, ali i u cijeloj regiji.

Predstavnik "LSA" Alen Bošnjaković najavio je ulaganja i proširenje proizvodnje da bi "Impro" mogao postati nosilac razvoja poljoprivrede i stočarstva u ovoj regiji, ali i šire.

"Biće i novih mašina za nove proizvode koji se do sada ovdje nisu proizvodili. To znači mogućnost da ovo preduzeće postane još jače, sa više radnih mjesta i novih proizvoda", rekao je Bošnjaković i dodao da će početak rada da zavisi od tehničkih uslova.

 Mesnu industriju "Impro" privatizovalo je preduzeće "Orion 3" 2006. godine i dovelo ga u stečaj. Stečajni postupak pokrenut je 2011. godine i trajao je do marta 2013. godine kada je Hipo Alpe Adria banka Banjaluka kupila dio stečajne imovine "Impra" za 4.735.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije