Pčelarstvo ugroženo u Čelincu

Srna - 28.11.2012 13:52
Pčelarstvo ugroženo u Čelincu

ČELINAC - Broj pčelinjih društava u Čelincu ove godine je u odnosu na prošlu opao sa 1.400 na 600.

Nadležni u opštinskoj službi za poljoprivredu potvrdili su te podatke i rekli da ove godine nijedan pčelar nije ostvario podsticaj, dok ga je prošle godine dobilo 12 pčelara.

Da bi stekli pravo na podsticaj pčelari su morali imati registrovano najmanje po 50 pčelinjih društava.

Predsjednik čelinačkog Udruženja pčelara, koje ima pedesetak članova, Gojko Tešić kaže da je ovako katastrofalnu situaciju u pčelarstvu prouzrokovalo više faktora, a posebno pčelinja bolest variola, dugotrajna suša, nekontrolisana upotreba hemijskih sredstava u poljoprivredi i napadi medvjeda na pčelinjake.

Tešić je rekao da je prije dva dana u čelinačkom selu Jošavka medvjed potpuno unuštio pčelinjak Ace Đekića u kojem je bila 31 košnica.

Lovočuvar Lovačkog udruženja "Fazan" iz Čelinca Zoran Oraščanin naveo je da je nadležna komisija izvršila uviđaj u Đekićevom pčelinjaku i konstatovala da je načinjena šteta veća od 4.000 KM.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Poslovni subjekti da iskoriste podsticaje

  05.05.2015 13:00 - Srna

  PRIJEDOR - Savjet za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora pozvao je danas sve poslovne subjekte iz ovoga grada da se prijave za podsticaje za zapošljavanje koje poslodavcima dodjeljuju Vlada Republike Srpske i ova lokalna zajednica.

 • Rekordna sjetva kukuruza u Loparama

  05.05.2015 12:11 - Srna

  LOPARE - Poljoprivrednici u Loparama zasijaće ove godine kukuruzom rekordnih 2.000 hektara oranica, rekao je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u opštinskoj upravi Radislav Davidović.

 • Novi hit biznis u SAD, iznajmi kokošku

  05.05.2015 11:19 - N.N.

  VAŠINGTON - Želja sve većeg broja ljudi da jedu svježa jaja, ali bez obaveza za njihovu proizvodnju, zaslužna je za uspjeh novog hit posla u SAD - iznajmljivanje kokoški.

 • Đokić: Neće biti privatizacije »Elektroprivrede«

  05.05.2015 09:22 - Srna

  BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da preduzeća iz sistema "Elektroprivrede Republike Srpske" neće biti privatizovana, ali da je zanimljiva ponuda premijera Srbije Aleksandra Vučića o saradnji dva elektroenergetska sistema.

 • Više prihoda od indirektnih poreza

  04.05.2015 22:09 - N.S.

  BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u aprilu ove godine prikupila 521 milion maraka indirektnih poreza, u koje spadaju PDV, akciza, carina i putarina, saopšteno je juče iz UIO BiH.

 • Konkursi za nezaposlene i poslodavce

  04.05.2015 22:07 - V. Stevanović

  BANJALUKA - Operativnim planom zapošljavanja u Republici Srpskoj u 2015. godini predviđeno je izdvajanje 10,3 miliona KM za posao 3.109 osoba, ukoliko ispunjavaju uslove konkursa.

 • Rampa na granici za bh. zanatlije

  04.05.2015 21:41 - Nikola Salapura

  BANJALUKA - Zanatlije i samostalni preduzetnici upozoravaju da se nalaze u sve težem položaju, za šta dobrim dijelom odgovornost snosi i država čestim izmjenama pravila poslovanja, koje sve teže prate.

 • »Elektrokrajina« modernizuje mrežu

  04.05.2015 20:05 - N. Salapura

  BANJALUKA - ZP "Elektrokrajina" Banjaluka pustila je pod napon novi dalekovod 35 kilovolti Kotor Varoš - Kneževo/Skender Vakuf, čime su kupcima sa područja opštine Kneževo/Skender Vakuf obezbijedili stabilnije napajanje električnom energijom, naveli su iz ovog preduzeća.

 • Šarović - Kopač: Provesti regulativu u oblasti energetike

  04.05.2015 19:47 - Srna

  SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač naglasili su tokom razgovora da je potrebno potpuno provesti regulative EU u oblasti energetike, a posebno Treći paket direktiva EU za gas i električnu energiju.

 • Ni robe u radnjama, ni plate

  04.05.2015 19:15 - M.L.D., Foto: N. Uglješa

  SARAJEVO - Radnici "Sarajevotekstila" protestovali su danas ispred firme u Ulici Ferhadija tražeći od većinskih vlasnika Gorana Jovanovića i Stojana Deluce da konačno donesu odluku žele li firmu i njenih stotinu radnika uništiti ili sačuvati.

 • Razmijeniti informacije o privrednim mogućnostima

  04.05.2015 17:22 - Srna

  SARAJEVO- Zamjenik premijera Federacije BiH /FBiH/ Aleksandar Remetić i rumunski ambasador u BiH Filip Teodoresku naglasili su na današnjem sastanku u Sarajevu potrebu razmjene informacija o mogućnostima privreda BiH i Rumunije putem kojih bi bile otvorene mogućnosti za još intenzivniju saradnju.

 • Mandilović: Neophodno donošenje novog zakona o radu

  04.05.2015 16:36 - Srna

  SARAJEVO - Federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović ukazao je na neophodnost donošenja novog zakona o radu, koji će biti modernizovan i usaglašen sa svim socijalnim partnerima u Ekonomsko-socijalnom savjetu FBiH.

 • Raspisan javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima

  04.05.2015 13:35 - Srna

  BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisali su danas javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korišćenje sredstava po projektima zapošljavanja.

 • Sadnice i plastenici za 8 preduzetnica

  04.05.2015 11:41 - Srna

  BRATUNAC - Organizacija "Ker internešnel" obezbijedila je plastenike i sadnice jagodičastog voća za osam žena poljoprivrednih preduzetnica iz bratunačke opštine koje su sačinile biznis planove za proširenje zasada i proizvodnje.

 • Većina firmi samo gomila dugove

  04.05.2015 11:08 - Uroš Vukić

  BANJALUKA - Vlada Republike Srpske u postupku privatizacije kupila je 22 preduzeća, koja su poreske obveznike dosad koštala blizu 65 miliona KM, a osim nekoliko, većina ih danas ne radi i kao prije privatizacije gomilaju dugovanja.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.